Közérzet · 2015.06.10.

Hat dolog, amit azonnal töröljön az önéletrajzából!

Sokszor fordulnak a toborzó, kiválasztó HR-es szakemberekhez az álláskeresők önéletrajzzal kapcsolatos kérdésekkel, ezért szakértőnk  összeírta, hogy melyek a legfontosabb buktatók, mi az a hat dolog, amit a legjobb lenne azonnal törölni az önéletrajzunkból, ha állást szeretnénk kapni. Hozzátette azonban, hogy ezek a tippek a multikra, a versenyszférára vonatkoznak, az állami szférában általában mások az elvárások.

1.  Általános iskola


Inkább törölje az általános iskolát az önéletrajzából — kivétel persze, ha ez a legmagasabb iskolai végzettsége. Hogy miért? Mert a munkáltatót a legmagasabb iskolai végzettsége érdekli és a legutóbbi képesítései, tréningjei. Manapság a legtöbb munkahelyen egyébként is a tapasztalatokra helyezik a hangsúlyt, szóval érdemes előbb a szakmai tapasztalatokkal kezdeni, és csak utána soroljuk fel a tanulmányainkat az önéletrajzban.

2. Bulizós, komolytalan fotó

Tőlünk nyugatra már sok országban nem is szabad fényképet tenni az önéletrajzba, de azért nálunk ez a trend még nem általános, így nagyon fontos, hogy egy jó, profi képe legyen a CV-ben. Azért is ajánlott, hogy tegyen képet az önéletrajzba, mert a HR-esek is emberek, így könnyebben emlékeznek a mondanivalóra, a pályázatra, ha egy archoz tudják kötni. Viszont a kép ne legyen „ijesztő”, bulizós, ne legyen rajta a családja vagy a kutyája, mert ez akár azonnali elutasításhoz is vezethet.

3. Passzív vagy nem létező nyelvtudás

Ha egyáltalán nem tud már használni egy nyelvet, akkor nincs értelme megemlíteni az önéletrajzban. Hiába van nyelvvizsgája, az interjún úgyis meg kell majd mutatnia az aktív, működőképes nyelvtudását, szóval jobb elkerülni a kellemetlen perceket. Inkább iratkozzon be egy nyelvtanfolyamra, frissítse fel a tudását!

4. Alkalmi és diákmunkák

Ne tegye bele az önéletrajzba az összes korábbi munkahelyét, amit még a tanulmányai alatt végzett, kivétel persze, ha relevánsak vagy pályakezdőről van szó.

5. Sablonos képességek, avagy mindenki kreatív és csapatjátékos?

Egy átlagos HR-es naponta több tucat önéletrajzot lát. Nem fog kitűnni azzal, ha ugyanazt írja, mint mindenki más. Sorolom: „csapatjátékos, rugalmas, alapos, motivált, kiváló kommunikációs képességek és kreativitás”. Inkább legyen kreatív és álljon elő valami egyedivel, vagy inkább hagyja ki a személyes képességek, jellemzők részt.

6. Megmosolyogtató e-mail címek

Lehet, hogy a gimiben még menő volt a szexcica@aramszu.net e-mail cím, de ma már nem az. Ha mindenképp ragaszkodik a régi e-mailjéhez, akkor hozzon létre egy komoly e-mail címet, amit be tud írni a CV-be, és irányítsa át a beérkező leveleket a szexicicára… 

fn


[fbcomments]