Közérzet · 2023.03.23.

Használhat-e Orbán magáncélra állami repülőt?

Orbán Viktor nemrégiben egyiptomi hivatalos útjáról hazatérőben tett egy kis kitérőt, és elugrott Olaszországba, feltehetően az ott tanuló lányát látogatta meg – írja a Nyomtass te is!

Hadházy Ákos független képviselő feljelentette a miniszterelnököt, mert a kitérővel körülbelül hárommillió forintot költött el közpénzből magáncélra.

A demokratikus államokat többek között az különbözteti meg a diktatúráktól, hogy előbbiekben a közpénz szent. Ha a legkisebb összegű ilyen lopás kiderül, az szinte azonnal miniszterek, miniszterelnökök bukásához vezet.


Március első napján Orbán Egyiptomból hazafelé tartva egy 1000 kilométeres kitérőt tett, hogy hivatalos útjáról letérve magánprogramjára vitesse magát egy katonai géppel. Amikor ez kiderült, és nyilvánvalóvá vált, hogy nem lehet a tényt letagadni, akkor azzal magyarázták a kitérőt, hogy a gép technikai landolást hajtott végre, vagyis egyébként is muszáj volt leszállnia.

Nyilvánvaló hazugságról van szó, ugyanis egy hivatásos pilóta szerint a technikai landolás célja lehet például, hogy a pilóta meggyőződjön arról, nincs-e a repülés biztonságát veszélyeztető műszaki probléma. De ezt a legközelebbi repülőtéren kell megtennie. Ha azonban Kairótól Olaszországig szólt az útvonalterv, akkor az semmiképpen nem minősül technikai leszállásnak, az egy tervezett repülés.

Éppen ezért Hadházy hivatalosan is feljelentette a miniszterelnököt, hivatali visszaélés miatt. Szerinte bűncselekményt követett el a kormányfő, amikor a tervezettnél másfélszer hosszabb útvonalra, ezer kilométeres kitérőre kötelezte a honvédségi utasszállító gépet, csak mert ő Olaszországba ment családi kirándulásra. Úgy véli, ez a cselekmény tökéletesen ráillik a hivatali visszaélés fogalmára. A Btk. 305. paragrafusa ugyanis ezzel kapcsolatban ezt tartalmazza: „Az a hivatalos személy, aki azért, hogy jogtalan előnyt szerezzen, hivatali helyzetével visszaél, e bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

A Nyomtass te is! friss számának további témái:

– Erősen uniópártiak a magyarok

– Indiából toboroznak női kamionsofőröket

– Bezárt a sürgősségi osztály Ajkán is

– Európa szégyenpadján a magyar egészségügy

– Újra sztrájkoltak a tanárok

– Elérhetők és módosíthatók az adóbevallás-tervezetek

Olvassa, nyomtassa, terjessze! Innen tölthető le.

Pápai Gábor karikatúrája


[fbcomments]