Közérzet · 2022.07.14.

HÁROM NAP – Kata, rezsi, tüntetés

Dióhéjban összefoglaltuk, mivel sokkolta a magyar kormány az elmúlt napokban a közvéleményt. Kata, rezsi, tüntetés.

Megszűnt a kata, a világraszóló rezsicsökkentésnek most isszuk meg a levét, és tüntettek az emberek, javarészt fiatalok, viszonylag csendesen.

Kata

Százezreket hozott kilátástalan helyzetbe a kormány, amikor kedden rajtaütésszerűen módosította a kisadózó vállalkozások adózását. Miközben 2021-re közel 200 milliárdos bevétellel kalkulált. Szeptember elsejétől a katások csak magánembereknek állíthatnak ki számlát. Nem lesz használható a kata mellékállásként, vagy nyugdíj mellett sem. Marad a cégalapítás, vagy az átalányadózás, meg a lóhalálában szaladgálás a megoldások és a könyvelő után. A katások 80 százalékának egyik napról a másikra „eltűnt” a vállalkozása.


Akinek van bátorsága ahhoz, hogy vállalkozzon, ne pedig bérből és fizetésből éljen, az veszélyes. Ez az üzenete annak, hogy a kormány ellentmondást nem tűrően hajtotta át a törvénymódosítást, amely egyik pillanatról a másikra, válogatás nélkül ütött lyukat 450 ezer kisvállalkozó családi kasszáján a megszokott átalányadózásuk felszámolásával – írja a hvg.hu.

Rezsi

Sokkoló számokkal rukkoltak elő a csütörtöki kormányinfón a fideszes politikusok. Megsaccolták, hogy mennyibe kerülne nekünk az energia egy rezsicsökkentés nélküli világban. Kormányinfósan elnaggyázva – mert már az áremelkedések kezdetén is rezsiárral számoltunk – az áram ötszörös, a gáz hatszoros árra emelkedik. Ahogy az elmúlt években előbb vakcina-, majd geopolitikai-háborús szakértő lett az ország, úgy hamarosan ismét új tudás birtokába kerülhetünk mindannyian. Energiaellátási szakértők rohama várható a Facebookon, miután megismerhetjük az energiaszámláink részleteit – vélekedik a telex.hu szerzője.

Tüntetés

Bár szerdán a nagyobbára fiatal demonstrálók lazán sétálva az egész fővárost végigjárták, a magyar emberek kétharmados történelmi győzelemmel taroló kormánya nem reagált. A Karmelitánál éjfél után oszlatta a rendőrség a tüntetőket. A zsebekben rendíthetetlenül romlik a forint, de sebaj, a kormány megvédte az árstopos farhátat.

Mindeközben a Magyar Nemzet (nevét nem vállaló publicistája) közli a nyájjal, hogy „a magyarok a legelégedettebbek a kormányukkal Közép-Európában”. Hát nem?

Kép a tegnapi tüntetésről. Fotó: Farkas Norbert/24.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]