Kultúra · 2015.07.22.

Harminc nemzet utcazenészei Veszprémben

Ma kezdődik és szombat éjjelig (azaz július 22-étől 25-éig) tart a Veszprémi Utcazene-fesztivál. Négy napon keresztül mindennap délután négytől éjfél után egy óráig harminc nemzet utcazenészei szórakoztatják az ország minden részéből ide érkező közönséget és a veszprémieket. 

A fesztivál kezdetére elkészült a belváros tervezett felújítása is, úgyhogy a közönség akadálytalanul hömpölyöghet a posta előtti tértől a Hangvilláig, a Hotel Veszprémtől az Óváros térig. A délutáni programban fellépő magyar utcazenészek közül egy szakmai zsűri és a közönség is kiválasztja majd a legjobbat, aki 500 ezer forinttal lesz gazdagabb – vagy egymillióval, ha a szakma és a közönség véleménye megegyezik –, esténként pedig külföldi zenekarok forrósítják az amúgy is forró nyári éjszakákat.


Muraközy Péter főszervező és csapata nagyon jó szimattal válogatta ki a fellépőket, úgyhogy a közönségnek számtalan meglepetésben lesz része. Az is előfordulhat, ami párszor már megesett a korábbi években, hogy a Veszprémi Utcazene-fesztiválon fellépők némelyike országos, illetve világhírnévre tesz szert egy-két év múlva.

Itt van például mindjárt a szlovén Manouche, amely elektronikus tánczenéből, gypsy swingből, jazzből és több hordó balkáni pácléből keveri ki minden táncos lábat megmozgató zenéjét, a több albummal rendelkező, blues hip-hopot, vagy hip-hop bluest játszó francia Scarecrow, vagy a szintén francia King Automatic nevű egyszemélyes zenekar. A fiatalember, a Thundercrack nevű legendás punkzenekar egykori dobosa énekel, keyboardozik, szájharmonikázik, gitározik és dobol – egyedül is akkora zajt csap, mint egy vérbeli rockzenekar. Aki valami csendesebbre, lágyabbra vágyik, ne hagyja ki a Londonban született, törékeny, bájos hangú, elbűvölő dalokat előadó Lail Aradot!

A felsorolást folytathatnánk, de inkább nézzék meg a programot a következő oldalon: www.utcazene.hu!


[fbcomments]