Közérzet · 2022.03.17.

Harctereken rekedt babák

Kétségbeesett német, bolgár, svéd szülők várják, hogy csecsemőiket megkaphassák Ukrajnából. Törvényesen, engedéllyel szülték meg béranyák a babákat, akik bunkerekben várják a szüleiket. Ők viszont a háború miatt nem utazhatnak.

Több száz külföldön élő házaspár retteg újszülöttje életéért. Még nem találkoztak kisbabájukkal. Fényképen, esetleg videón láthatták, hogy a tőlük származó sejtek beültetéséből milyen gyermek született. Ukrajnában virágzik a béranyaság intézménye. Több szervezet üzleti alapon jól felszerelt kórházakat tart fenn, ahonnan hazakerülhetnek a kicsik. A gyermektelen szülők utolsó próbálkozásuk eredményéért 60–80 ezer eurót fizetnek. Most azonban csak távolról várhatnak a találkozásra.

A kórházakat is lövik az oroszok az ukrajnai városokban. a kicsik életveszélyben vannak. Sokan azt kérik a béranyáktól, költözzenek Nyugat-Ukrajnába, ahol még nem indultak meg a harcok. Ám az anyák nagy része nem tud utazni, mert saját családjával szeretne maradni, és nem is akar, mert a szerződés feltételeit már teljesítette. A vér szerinti szülők igyekeznek minél közelebbi országba utazni, amelynek határára az üzleti szervezetek esetleg oda tudják szállítani a babákat.


A helyzetről a euronews.com ír részletesen.

A vezető képen újszülöttjét tartja kezében egy nő egy kijevi szülészet pincéjében március 2-án. Fotó: Efrem Lukatsky/ The Associated Press


[fbcomments]