EKF / Kultúra · 2023.02.21.

Hangár és alkotótermek a volt Dimitrovban

Sajtóbejáráson mutatták be ma a volt Dimitrov művelődési központ felújított irodaszárnyát. A több mint ezer négyzetméteren a Hangár Könnyűzenei Stúdió mellett zenekari próbatermek, stúdió, továbbá képzőművészek, fotósok, filmesek és vizuális művészek által igénybe vehető alkotótermek is helyet kaptak.

Az újságírókat Porga Gyula polgármester és Lehotay Judit, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. (VEB 2023) projektmenedzsere kalauzolta végig az EKF-támogatással megvalósult projekt helyszínén. A polgármester hangsúlyozta, hogy ezzel is egy régóta meglévő hiányra született megoldás. A tíz éve nem használt épületet mostantól élet tölti be, olyan művészeti ágak képviselőinek teremtve otthont, akik a tevékenységükkel egymást is tudják ösztönözni.

Hangár, Hangár és alkotótermek a volt Dimitrovban
Porga Gyula és Lehotay Judit

Az irodaszárny renoválása négy hónapig tartott és közel nettó 138 millió forintba került. Megújult a 180 négyzetméteres nagyterem, kialakítottak 26 termet és felújították a lépcsőházat, a folyosókat és a vizesblokkokat. A tíz zenekari próbatermet hangszigetelték és akusztikai burkolatokkal látták el. Ezekben egymást váltva 2-3 zenekar próbalehetősége oldódik meg a városban. Hamarosan a stúdió is elkészül, ahol profi hangfelvételek készülhetnek.


A képzőművészek számára kialakított termek közül több már gazdára talált. Debreczeny Zoltán, Hamerli Judit és Ozsváth Gergely „Mentha” szívesen mutatta meg birodalmát.

A házban immár harmadik szemeszterét kezdi a Hangár Könnyűzenei Központ. Vezető tanárától, Ladányiné Cz. Zsófiától megtudtuk, hogy jelenleg 11 tanáruk és 115 tanítványuk van, nyolcévestől a hatvannál idősebbekig. Felső korhatár nincs – tette hozzá nevetve. – A cél az, hogy minél többen zenéljenek, leljék örömüket a muzsikában. Az ének mellett gitár-, basszusgitár-, dob-, billentyűs és egzotikus ütőhangszer-, ukuleleoktatás is zajlik a Hangár termeiben. Működésüket most még a VEB 2023 is segíti, de mindenképpen arra törekszenek, hogy 2023 után folytatódhasson a megkezdett munka.

Hangár, Hangár és alkotótermek a volt Dimitrovban
Ladányiné Cz. Zsófia

Mindez egybecseng az EKF célkitűzéseivel: 2030-ra Veszprém legyen az a város, ahol arányaiban a legtöbben zenélnek, hisz tudományos kutatások is igazolják, hogy a muzsika az embereket boldogabbá teszi. Ennek érdekében a legkisebbeket megszólító zenei élményektől kezdve a kórushagyományok újjáélesztésén át az igényes zenei kuriózumokig széles skálán igyekeznek támogatni minden jó ügyet. – A zene itt nem csak nekünk szól, hanem velünk történik – vallják.

Vezető képünkön: – Hasonló próbateremből indult el a Depeche Mode zenei karrierje is – mondta Porga Gyula polgármester. Fotók: a szerző


[fbcomments]