Közérzet · 2020.12.18.

HALLGATTASSÉK MEG… – Pártpolitikai csatározás vagy jogos aggodalom?

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat sikeres megrendezése és megszervezése érdekében fogadta el az Országgyűlés azt a törvényt, amelyről csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót Veszprémben. Ovádi Péter országgyűlési képviselő itt egy szokatlan, Katanics Sándor önkormányzati képviselőnek címzett megjegyzést tett, amit a megszólított (aki a sajtótájékoztatón nem volt jelen) nem hagyott válasz nélkül.

Az elhangzottakról tudósításunkban is beszámoltunk, most álljon itt, mit rögzített a diktafonos hangfelvétel: „Nagy sajnálatunkra a Demokratikus Koalíció nem támogatta a Veszprém-törvényt… Nem tudom, Katanics Sándor miért azt mondta a párttársainak, hogy a Veszprémet és térségét segítő törvényt ne fogadják el. Nagyon szomorú, hogy ezen a pártpolitikai csatározáson nem tudunk túl lenni.”


Az önkormányzat délután megjelent, teljes terjedelmében itt elolvasható sajtóközleménye nem egészen ezzel a tartalommal idézi a képviselőt:

Veszprémben példaértékű, pártpolitikán átívelő együttműködés jött létre, minden párt támogatta a kezdeményezést, ami megmutatta, hogy komoly egység van Veszprémben és térségében. Ezzel szemben most az Országgyűlési szavazás során a DK és a Párbeszéd Magyarország képviselői szavaztak nemmel, ezzel hátráltatva a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program gördülékenyen lebonyolítását elősegítő Veszprém törvényt. Sajnálatos, hogy a DK és a Párbeszéd képviselői nem tudnak felülkerekedni a pártpolitikai csatározásokon még egy ilyen európai jelentőségű ügy esetében sem és nem tudják adoptálni a veszprémi mintát az országos politikába – mondta Ovádi Péter országgyűlési képviselő.”

A hallgattassék meg a másik fél is örök érvényűnek vallott újságírói alapvetése jegyében felhívtuk Katanics Sándort, aki a következő nyilatkozatot juttatta el portálunkhoz:

A DK frakciója azért nem támogatta a szóban forgó törvényjavaslatot, mert:
1. A projekt lebonyolítója nem a város, mint ez illenék, hanem a Veszprém–Balaton 2023 Zártkörűen Működő Részvénytársaság, Veszprém város polgárait tehát kirekesztik a saját kulturális főváros projektjükből.
2. A törvény lehetővé teszi a közbeszerzés szabályaitól való eltérést.
3. Nem kell figyelembe venni az építkezések kapcsán a zöldterületeket (sportpályákat) és a kulturális örökséget védő rendelkezéseket.
4. A város a vagyonából versenyeztetés mellőzésével ad ingatlant a főegyházmegyének.

Azért nem fogadta el tehát a DK a törvényjavaslatot, mert jogokat vesz el az önkormányzattól, nem védi a veszprémi polgárokat és módot ad a lopásra. A DK frakciója támogatja a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa projektet, de a megvalósítás módját, a korrupciót és a polgárok jogainak semmibevételét nem.

Ovádi Péter úgy látszik, tart tőlem, azért emel ki név szerint a sajtótájékoztatójában. Megtisztelő, hogy máris ellenfelének tekint a 2022-es választáson. Javaslom, várja meg türelmesen, amíg döntés születik arról, ki fogja 2022-ben leváltani őt és a Fideszt.”

Mivel a Magyar Közlöny december 16-i online számában a T/13668 számú törvény szövege e sorok írásakor még nem volt fellelhető, a zárószavazásra bocsátott törvényjavaslatot tudjuk csak összevetni Katanics képviselő aggályaival. A forrásra rövid google-kereséssel találtunk rá, kérdéseinket is az ott olvasottak alapján tettük fel a sajtótájékoztatón. Az idézett paragrafusok átbogarászását csak azoknak javasoljuk, akiket nem riaszt a törvényszöveg nyelvezete.

 


[fbcomments]