Közérzet · 2020.09.07.

HALÁLOS GÉNMÓDOSÍTÁS – A floridai szúnyogoknak annyi

Floridában rengeteg pénz emészt fel a szúnyogirtás igen szerény eredménnyel, viszont jelentős környezeti kárt okozván. Megszületett a megoldás: az OX5034 kódnevű, génmódosított szúnyog, melynek valamennyi példánya hímnemű, mert a génszerkezetét úgy módisították, hogy a nőnemű utódai még lárva korukban elpusztuljanak, olvastuk a magyarmezogazdasag.hu oldalán.

Így csak a hímek érik el a szaporodóképes kort, tovább terjesztve ezzel a halálos génmódosítást. Mivel a hímnemű szúnyog nem szív vért, nem is terjeszt betegségeket. A lap úgy tudja, 750 millió példány engednek rá Floridára.


A projektet állami és szövetségi szinten már engedélyezték, még az amerikai környezetvédelmi hivatal is áldását adta rá. A floridai szúnyogproblémát egy invazív faj, az afrikai eredetű Aedes aegypti nevű moszkitó okozza, amely a szúnyogpopuláció egy százaléka, de több fertőző betegséget és veszélyes vírust terjeszt, például a sárgaláz és a dengue-láz kórokozóját, illetve a Zika-vírust is.

A Kajmán-szigeteken, Panamában, Brazíliában már bevetették élesben a génmódosított szúnyogot, és a brazil tapasztalatok szerint igen rövid időn belül 95 százalékkal csökkent az Aedes aegypti populációja.


[fbcomments]