Zöld / Közérzet / Életmód · 2015.06.13.

Halál a házassági hirdetésért

Mostanában az internet társkereső portáljain olyan partnert talál magának az ember, amilyent csak akar. Egyszeri alkalomra, hétvégére, egy életre, három napra, férjnek, barátnak, szeretőnek vagy levelezőpartnernek.

Komplexus nélkül kínálják magukat a nők is, leírván titkos vágyaikat, kívánságaikat, szexuális fantáziájukat, fontos a leendő partner színe, íze, illata, profilja, teste, nyakkendője, modora, nem kevésbé az esze, mozdulatai, férfiassága vagy éppen gyengéd nőiessége, már nincsenek tabuk a nők számára sem, különösen ha az internet ismeretlenségébe rejtőzhetnek. Hát ilyen egyszerű ez manapság. De nem mindig volt így.


Az apróhirdetések története olyan idős, mint amilyen korú a sajtó. A partnerkereső hirdetés sem új keletű találmány, ám a bejáródása nem volt zökkenőmentes. Korok és erkölcsök változtak, ízlések és társadalmak alakultak, mire elérkeztünk mai tabumentes világunkba. A téma jó ismerői sem tudják pontosan, mikor jelent meg az első partnerkereső hirdetés, ám belekerült a sajtótörténetbe az, amelyet egy hölgy adott fel 1727-ben a Week of Manchester című angol lapban, és nyilván ez volt a világ első házassági apróhirdetése:

„Isten feleséget adott Ádámnak. Én hajadon vagyok és hű élettársat keresek. Írjatok Ellenborgy Morrisonnak.” A megjelent a három mondat azonban csaknem az életébe került a haladó szellemű, őszinte és merész Ellenborgynak. Morrison kisasszonyt ugyanis a minősíthetetlenül erkölcstelen hirdetés miatt börtönbe vetették, s csak úgy kerülte el a halálbüntetést, hogy elmebetegnek nyilvánították.

— kondor —

 


[fbcomments]