Életmód / Hasznos · 2023.08.22.

HAHÓ, MAGYAROK! – Tartós hőhullámok lesznek

Még három nap hőség. Alább helyi meteorológusunk rövid jelentése arról, mire számítsunk a napokban, majd utána röviden arról, hogy mire készüljünk föl a következő években.

Ma a napsütésé lesz a főszerep, csak kevés gomolyfelhő jelenik meg az égen. Mérsékelt délkeleti szél, a hőmérséklet 33 °C közelében tetőzik. Szerdán egy közelünkben elhelyezkedő hullámzó frontrendszernek köszönhetően több felhőre számíthatunk, csapadék azonban nem érkezik. A hőmérséklet reggel 22 °C, délután 32 °C körül lesz. A folytatás sem hoz változást, marad a meleg idő. Az éjszakák sem hoznak felfrissülést, 20 °C felett marad a minimum, délutánonként pedig 30 °C felett lesz.

klíma, HAHÓ, MAGYAROK! – Tartós hőhullámok lesznek

Lényegében elbúcsúzhatunk az olyan nyaraktól, amikor nem lesz tartós hőhullám az ország legnagyobb részén, írja a Másfélfok című szakportál. Kíméletlenül szembesít minket a tényekkel: „Tényleg ezek lehetnek hátralévő életünk »hűvösebb« nyarai, ha nem cselekszünk.”

A pesszimista forgatókönyv szerint igaz lesz a sokszor elhangzó figyelmeztetés, miszerint a legextrémebb (2012-es és 2015-ös) nyarak néhány évtized múlva hűvösnek számítanak. Mivel nem lineáris a kapcsolat a hőhullámos napok és a halálozások között, ez várhatóan hatalmas többlethalálozással jár majd, mely főleg az Alföldet és a nagyobb városokat érinti.

Ha visszatekintünk az elmúlt 52 év megfigyeléseire, akkor a hetvenes-nyolcvanas években – az ország egy kis részét leszámítva – 20 év alatt egyetlen tartós hőhullámos napot sem találunk. Azonban az 1990-es évektől ez megváltozott. Különösen az elmúlt 15 évben országos átlagban már évi három ilyen napra számíthatunk, míg a Tiszától kissé keletre, Szeged–Hódmezővásárhely–Szentes körül ennek a duplájára is.

klíma, HAHÓ, MAGYAROK! – Tartós hőhullámok lesznek

Ha tartanánk magunkat a párizsi megállapodásban rögzített klímacélhoz – figyelmeztet a masfelfok.hu –, akkor nagyjából a jelenlegi szinten tudnánk stabilizálni a magyarországi tartós hőhullámos napok számát a század végéig. Ha a pesszimista forgatókönyv valósul meg (nem kezdünk semmit a kibocsátásokkal), akkor tényleg ezek lehetnek hátralévő életünk „leghűvösebb” nyarai, mert az elmúlt 20 év átlagánál közel tízszer több extrém meleg napra kell majd felkészülnünk.

Kép forrása: AFP

1 Response

  1. 2023.09.11.

    […] éppen strandra készülünk. Illetve azt azért érezzük, ha hétágra süt a nap, hogy szinte fáj a bőrünknek. Szinte vágja, szúrja a bőrünket a déli napsütés, ami […]

[fbcomments]