Kultúra / Életmód · 2015.08.24.

Hagyományőrző Csárdanapok Vámoson

Száva Zoltán, a Vámosi Csárda üzemeltetője – a hosszú hétvégét kihasználva – barátai hathatós segítségével megszervezte a múltidéző, népi vásári hangulatot varázsoló második Csárdanapokat. A rendezvény nem titkolt célja a hagyományőrzés, a régi népi szokások bemutatása, a betyárkultúra egy-egy mozzanatának felidézése volt.

A látogatók sokszínű és nem mindennapi szórakozásnak voltak részesei, olyanoknak, mint például a betyár bolondesküvő vagy a betyáravatás, amelynek a (nem feltétlenül) szenvedő alanya éppen a szervező, Száva Zoltán volt. A napközben kilátogatók, a betérő felnőttek és gyermekek megcsodálhattak egy mára már csaknem feledésbe merült műfajt is, az egyszemélyes vásári komédiás előadását: Boka Gábor rendkívül színes és kreatív János vitézét.

Az érdeklődők – némi betyársegédlettel – különféle furfangos népi játékokban tehették próbára ügyességüket és rátermettségüket. A kirakodóvásáron és az ott szervezett kóstolókon megízlelhették a ma már ritkaságszámba menő egészséges, házi készítésű lekvárokat, a babgulyást, langallót, grillezett húsokat és egyéb ínyencségeket. A betyárok pedig ellátogattak Savanyú Jóska sírjához Tótvázsonyba, s tiszteletük jeléül jóféle pálinkával locsolták meg azt.

A mozgalmas napot nem is lehetett mással zárni, mint táncházzal, a Búgócsiga együttes fergeteges bulijával, a résztvevők pedig a „veletek, jövőre ugyanitt” felkiáltással vettek búcsút a rendezvénytől.


[fbcomments]