Sport · 2022.06.12.

Hagyomány lesz a Pick Szeged aranyérme?

Egy héttel ezelőtt azt írtam az aranyrangadó esélyeivel kapcsolatban, hogy az ördög nem alszik. Jelezve azt a kettős összecsapás előtt, hogy az idényben eddig semmit nem nyert a Pick Szeged a Telekom Veszprém ellen, ám a legnagyobb rivális mindig veszélyes és sokszor kiszámíthatatlan is. Van mentális ereje, küzdőképessége és egy remek edzője, aki szokott néha tizenkilencre lapot kérni. De erről majd alább.

Tény, hogy a Tisza-partiak egyetlenegy, idegenben lőtt több góllal megvédték a bajnoki címűket. Négy éven belül harmadszor múlták felül a legeredményesebb, legsikeresebb hazai férfikézilabda-klubot. Úgy, hogy közben még egy Magyar Kupát is „elcsentek” az esélyesebbnek tartott Telekom Veszprémtől. Ja és nyertek még egy Európa-liga-kupát is!

Ezzel Juan Carlos Pastor a Pick Szeged legsikeresebb mestere. A spanyol világbajnok edző az öt bajnoki aranymedálból hármat nyert az együttesével. Az elődöknek ez nagyjából nyolc-tíz évenként sikerült egyszer-egyszer. 


Tekerjük vissza egy kicsit az időt és nézzük meg, mitől vált mind láthatóbbá és feltűnő tendenciává a szegediek váratlan, de most már egyértelmű eredményességi fölénye a veszprémiekkel szemben.

Amikor Ljubomir Vranješ elvesztett Veszprémben egy alapszakaszmeccset az arénában és egy sajtótájékoztatón többen jeleztük, hogy ez Veszprémben nem szokás, nevetve mondta, hogy ez csak egy statisztikai adat. Vranjes egyébként kapott egy bajnokcsapatot, amit szétvert azért, hogy építhesse a saját együttesét. Ami aztán nem sikerült, és neki köszönhető, hogy Mirko Alilović után Mikler Roland is elment Szegedre és most is kivédte a veszprémiek szemét. Már nem először.

David Davis ugyan visszaültette a bajnoki trónra a Telekomot, de utána hagyták neki, hogy „leigazolja” a fél Vardar Skopjét. Így egy olyan Szeged ellen nem tudta megvédeni az aranyérmet, amely a covid miatt atomjaira hullott szét. Volt egy olyan szituáció a bajnoki alapszakaszban, hogy ha a Veszprém kikap a Tatabányától, akkor velük játszhatták volna az aranyrangadót, mert a „kékek” csak harmadikok lettek volna a rájátszás előtt.

És innen tudtak végső sikert elérni Bombačék. Úgy, hogy oda-vissza kettős győzelemmel pezsgőzhettek a Veszprém Arénában. Davisnek legalább 28-as kerete volt, CSAPATA viszont nem. Ugye, emlékszünk még Siskarjovra, Moralesre, Markussenre, Borozanra, akik tavaly ilyenkor elköszöntek a királynék városától Davissel együtt.

A megmaradtakkal és három-négy fiatallal rázta gatyába a Veszprémet a null kilométeres edző, Momir Ilić. És nyert Magyar Kupát, bejutott a Final Fourba, valamint két másodperc hiányzott az első bajnoki címéhez. Ez azért nem rossz antré egy kezdő szakvezetőtől, egy végtelenül rutinossal szemben.

Az elvesztett bajnoki döntő után az elkeseredett hazai szurkolók a diadalittas szegedi rajongóknak üzenve keresték a kapaszkodókat a kommentjeikben. De rossz megközelítés a „messze vagytok még a huszonhat bajnoki aranyéremtől”, vagy „az FF-ben még sohasem voltatok” és „rossz a bajnoki lebonyolítási rendszer”.

A Pick Szeged ugyanis azt a legfontosabb meccset nyerte meg, amit a Telekom Veszprém is megnyerhetett volna, vagy döntetlenre menti, amiért járt az aranyérem.

És akkor Juan Carlos Pastorról egy gondolat. Mérnöki pontossággal tervez mindig mindent. Semmit nem bíz a véletlenre. Csak csendben jegyzem meg, a szegedi összecsapáson is mindent megcsináltak a játékosai. Csak éppen mindent kihagytak, amivel akár négygólos előnnyel is jöhettek volna a visszavágóra. De tanultak az ottani vereségükből.

Szerényebb képességű keretükkel, nagy akarattal, alázattal, védekezésben  ezúttal is „megfojtották” a hazai játékosok főleg a kreativitásra épülő taktikáját. A végén ezért nem tudott gólt lőni Yahia sem. És ne feledjük Pastor utolsó hat másodperces zsenialitását sem. Nem időt kért, hanem lekapta Miklert a kapuból és hét a hat ellenre felküldte Rosta Miklóst, ezért úgy lőhetett ziccert és bajnoki aranyérmet érő gólt, hogy esély sem volt senkinek ebben megakadályozni. 

Úgy tűnik, most már szokássá, akár hagyománnyá is válhat, hogy a Pick Szeged sorsdöntő, aranyérmet érő győzelmekért jár Veszprémbe, évente egyszer. 

Donát Tamás

A képen a szegedi Kent Robin Tonnesen és Rosta Miklós, valamint a veszprémi Ligetvári Patrik a férfi kézilabda NB I. döntőjének visszavágóján játszott Telekom Veszprém–Pick Szeged mérkőzésen a Veszprém Arénában 2022. június 11-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)


1 Response

  1. 2022.06.13.

    […] ismét megnyerte a férfi kézilabda-bajnokságot. De, hogy mit gondolnak erről Veszprémben? A Veszprém Kukac helyi portál szerint akár hagyomány is lehet a Pick Szeged […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]