Gazdaság · 2022.03.04.

Háborús csapás: Mind megszívtuk

Történelmi mélyponton a forint, a Sberbankban bennragadt az ügyfelek pénze, tovább drágulnak az élelmiszerek, a gáz, az olaj. Utóbbiakat egyelőre nem érezni azokban az országokban, ahol az állam befagyasztotta az alapvető termékek árát, de ez nem tarthat a végtelenségig. Miközben nem tudni, mikor és hogyan ér véget az Ukrajna elleni orosz háború. A háborús csapás.

Ami nem kétséges: a következményekkel mi is kénytelenek vagyunk szembenézni. Ahogy a HVG fogalmaz március 3-i számában: „Moszkva vesztésre áll, de mi sem fogunk nyerni.”

Putyin flörtje az apokalipszissel

Európa biztonságérzete elveszett. Sok az áldozat az ukrajnai orosz invázió következtében, hatalmas a rombolás. És ez csak a háborús csapás egy hetének a számadása. Egyáltalán nem látszik a vége, hogyan fejeződik be „Putyin flörtje az apokalipszissel”, hogy a Magyar Narancsot idézzük. Meddig megy el az orosz elnök, hogy az ukránok ellenállását megtörje? Vége a világnak, ha megnyomja a piros gombot, ebben megegyezhetünk. Amitől ez az egész még a félelmetesnél is félelmetesebb, hogy az orosz tömegeket hülyítő tévéműsorokban arról beszélgetnek politikai show-műsorokban nevetgélve a Kreml propagandistái, hogy Oroszország simán túlélne egy nukleáris háborút, még akkor is, ha a Nyugat nem maradna adós a viszontválasszal. A végén nehogy még el is higgyék! Egyébként is azt mondják, hogy Putyin saját propagandája áldozata, mert elhitte, amiről húsz éve beszél.


Gázhiány, kőolajhiány, élelmiszerhiány…

Az apokaliptikus jóslatoktól eltekintve is lesz elég baja a világnak. Gázhiány lesz, kőolajhiány lesz a háborús csapás következtében. A történések felgyorsították a nemzeti valutánk rohamos elértéktelenedését. Honfitársaink is veszik a devizát, aranyat. Az ingatlanárak is mennek felfelé. Csak az ingatlan nem igazán jó, ha menekülni kell, ugye, ezért kevésbé kapós.

A MOL-kutakon március 2-tól 100 literre korlátozták a személyautóba, kisteherautóba, tartályba, kannába stb. történő tankolást, fizetőeszköztől függetlenül. Ez a rendelkezés kevés magánszemélyt érint, a céges ügyfeleknek pedig a MOL tankolókártya révén kínálnak egérutat, nekik így egyelőre egyáltalán nincs mennyiségi korlátozás.

Humanitárius és gazdasági válság

Az elővigyázatosak veszik a jódozott sót, étolajat, cukrot, lisztet. Ukrajna nagy étolajexportőr és kristálycukor-exportőr volt, a hiányát biztosan megérzi a piac. No persze a jódozott sóval beszórhatjuk a világot radioaktív sugárzás ellen, ha Putyin megnyomja a piros gombot. Talán az aggregátorpiac még nem lendült fel és fatüzelésű sparheltot is lehet még kapni.

De komolyra fordítva a szót, a humanitárius válsággal párhuzamosan már látszanak a gazdasági világválság jelei is. Március 3-i hír: „Autóipari pofonok: nem lesz orosz piac, aztán nyersanyag és végül új autó se nagyon.” Nem csak az autógyárak néznek nehézségek elé a háború miatt. Veszteségekkel számolhatnak az orosz cégeknek kitett vállalatok.

Mindent összevetve, ebből senki sem fog jól kijönni.

Fotó: Getty Images


[fbcomments]