Közérzet / Egyéb · 2022.03.13.

Háború: Putyin és franchise-partnerei

Volt felesége szerint vámpír és munkamániás. Politikai elemzők szerint veszélyesen eltorzult elme, aki egy „párhuzamos univerzumban” él nem csak a híveivel, hanem az orosz tévénézőkkel együtt, akik bele vannak kényszerítve ebbe a csapdahelyzetbe. Putyin olyan információs buborékban tartja Oroszországot, ami sajnos nekünk sem ismeretlen. Az Orbán-rendszer Putyin rendszerének magyar változata: franchise-partnerek.

Mik a legfőbb jellemzői ennek az információs buboréknak, amit a média központi kézbe vonásával értek el? Elsősorban is Nyugat-ellenesség, Brüsszel-ellenesség. Putyin és franchise-partnerei tolmácsolásában ezek azok a gonosz erők, amelyek a világot mozgatják a globalisták, a NATO, ami Amerika meghosszabbított karja, a Soros-bérencek, a multinacionális cégek, a nemváltó LMBTQ-propagandisták, az NGO-ok (nem kormányzati szervezetek, tehát civilek) stb. segítségével. A nyugati világ szerintük szennyezett, puhány, romlott és pusztulásra ítélt. Csak a tiszta nemzeti eszmék hordozói, a keleti népek jelenthetnek megváltást. (Bővebben erről a Magyar Narancs március 3-ai számában Putyin flörtje az apokalipszissel című cikkben.)

Szabad akarat nem létezik

Honnan származik ez a meggyőződése, amit rányomott az oroszokra és amit átvettek Putyin franchise-partnerei?  A fentebb idézett cikkíró szerint KGB-s neveltetéséből. Ez a 21. században teljesen elfogadhatatlan gondolkodásmódja már jóval az ukrajnai háború előtt, a Krím-félsziget 2014-ben történt elfoglalása óta apokaliptikus méreteket öltött, csak valahogy annyira abszurdnak tűnt, hogy senki nem vette komolyan. A szóban forgó cikkíró idézi például azt a mondatot, amit 2018-ban mondott az orosz elnök a Valdaj fórumon:  „…a nukleáris háborúban mi, mint az agresszió áldozatai, mint mártírok, a mennybe jutunk, Oroszország ellenségei pedig egyszerűen meghalnak. Mert még arra sem lesz idejük, hogy megbánják bűneiket.”


Az ukrajnai orosz invázió kezdetén a BBC News készített egy összeállítást Putyinról, amelyben leírják, hogy 2000 óta van hatalmon elnökként, illetve miniszterelnökként, nála tovább eddig csak Sztálinnak sikerült uralkodni a Kremlben. Az orosz alkotmányban végrehajtott változtatásokkal bebiztosította magának 2036-ig ezt a pozíciót.

Őrizetben Putyin bizalmasai?

Sokat és sokfélét lehet olvasni arról, hogy az orosz elnök vajon egymaga dönt-e minden kérdésben vagy vannak mögötte támogató csoportok? Közvetlen munkatársai között sokan kapcsolódnak az állambiztonsági szervekhez. Ezért is figyelemre méltó a legfrissebb hír, amit az orosz független hírportál, a Medúza közölt, miszerint őrizetbe vették a KGB utódja, az FSZB két kulcsemberét, Szergej Beszeda vezérezredest és helyettesét az Ukrajnában kialakult káoszért.  Mindketten házi őrizetben vannak, a találgatások szerint a sikertelen Blitzkriegért, amiben hamis információk alapján gyors győzelmet várt az elnök.

Frappáns megfogalmazás, de van benne valami, miszerint a diktátor felült saját propagandájának, túlságosan is hinni kezdett benne, elhitte, hogy az orosz hadsereg erős, az ukránok megmentőként üdvözlik majd az orosz csapatokat, hogy Zelenszkij egy gyáva bohóc, akit Amerikából mozgatnak és elhúz az országból, hogy Európa széthúz és úgysem tud megegyezni  a szankciókban és Ukrajna támogatásában.

Homokszem a gépezetben

A jelek szerint homokszem került a putyini gépezetbe, mert az orosz hadsereg talán nem is olyan jól felszerelt, mint azt a vezér gondolta. A Miamiban élő volt orosz külügyminiszter internetes bejegyzései szerint az orosz oligarchák jachtjai és ciprusi bankszámlái az orosz hadsereg modernizációjára szánt pénzekből lecsippentett összegekből vannak. Ennek következtében lényegében egy Patyomkin-sereg élén áll.  Ha ez valóban igaz, nagyon rosszul fog neki esni. Mert akkor abba a csapdahelyzetbe kerül, hogy se győzni nem tud, veszíteni pedig nem akar.

Arról, hogy miért támadt ilyen sürgősen Ukrajnára, találgatásokat lehet olvasni megromlott egészségi és elmeállapotáról. Állítólag a covid miatti bezártság tovább erősítette a rögeszméjét, miszerint újra kell alkotnia a cári rendszert, az ortodox keresztény királyságot. Ahogyan Nina Krushcheva, az egykori szovjet vezető dédunokája írja:  az Orosz Unió tagjai lennének Oroszország, Fehéroroszország, Ukrajna és Kazahsztán orosz ajkú területei. Tehát őt jelenleg „a szláv nemzet érdekli, amely ma méltatlanul, más államokban szétszóródva létezik”. Érdekes eredményre jut a helyzet elemzéséből Krushcheva. Azt állítja, „az ukrajnai orosz bevonulás elsősorban Amerika érdeke”. Azaz Amerika érdeke, hogy az orosz diktátor Ukrajnába belebukjon. Ez is egy vélemény, ami mutatja, a világ nem egyszerű. Közhely, de jó lesz észnél lenni.

Fotó: portfolio.hu


3 hozzászólás

 1. Gombás szerint:

  Nagyon érdekes, Spiró György éppen pont ellentétes véleményen van, mint Nina Krushcheva. A Nyugatnak nagyon nem jó a háború eszkalálódása, mondja Spiró. A hvg –nek adott interjúban (2022. március 10-i szám) a következőképpen érvel: „Nagyon odafigyeltem, hogy mit nyilatkoznak. A háború első napjaiban a nyugat-európai és az amerikai katonai szakértők ukrán vereségre számítottak, és kifejezetten a gyors vereséget óhajtották. Az lett volna számukra az optimális, ha az ukrán vezetés megadja magát, erre a harcolók is feladják, ők kimenekítik Zelenszkijt, és lehet tárgyalni az oroszokkal. nem ez történt, az ukrán elnök komolyan vette a szerepét, a helyén maradt, az ukránok hősiesen ellenállnak. A Nyugatnak nagyon nem jó a háború eszkalálódása, sem azért, mert esetleg további eszkalálódásra kényszerítheti őket, sem gazdaságilag. Az sem érdeke, hogy egy háborús vereség elsöpörje Putyint, mert az még kiszámíthatatlanabb következményekkel járhat az egész világ számára.”

  • Josip Zrínski szerint:

   Veszprém két legnagyobb munkaadója autóipari beszálító. Akadoznak a beszállítások, elmaradoznak a megrendelések. V-ben kivetetik az időarányos szabadságokat, hetek kérdése csak mikor áll le a gyártás. Információ persze nincs, csak kiszivárgott félmondatok, pusmogás. Mi lesz a dolgozókkal? Ha még az a bérük sem lesz, amit erodál az infláció. Senki nem tud semmit… (Nitko ništa ne zna)

 2. Máthé Éva szerint:

  A háborúban csak vesztesek vannak, az értelmetlen pusztításnak minél előbb vége kell, hogy legyen. Anyaként, nagymamaként nem látok más alternatívát. Kérdés: ki, vagy mi állíthatja meg Putyint?

[fbcomments]