Közérzet · 2022.11.14.

Szeretet – Adománygyűjtés nélkülözőknek

– Mindegy, hogy hívő vagy-e, vagy sem; mindegy, milyen felekezethez tartozol; mindegy, milyen politikai és gazdasági környezet vesz körül. Ha szeretet van benned, képes vagy az isteni irgalmasság testi és lelki cselekedeteit véghez vinni – magyarázza Attila testvér egy rászorulókat segítő kezdeményezésük apropóján.

Keresztény civil férfiakból alakult meg nemrég Veszprémben az a testület, amely a szentek tiszteletétől vezérelve az egyetemes emberi és keresztény értékek megőrzését tűzte ki céljául. Ezek egyik legfontosabbika az elesettekről való gondoskodás. Ennek jegyében hirdetik meg az első adománygyűjtő akciójukat november 19-én, Árpád-házi Szent Erzsébet napján.

Árpád-házi Szent Erzsébetet az egész keresztény világban nagy tisztelet övezi. II. András magyar király és merániai Gertrúd harmadik gyermekeként született 1207-ben. Szinte kislány volt még, amikor férjhez adták a türingiai grófságba. Három gyermeknek adott életet és nagyon fiatalon megözvegyült. Mindössze huszonnégy év adatott neki is, de ez idő alatt annyi jót cselekedett, hogy 1235-ben IX. Gergely pápa a szentek sorába emelte. Menhelyet hozott létre árva gyermekek számára, kórházat alapított, ahol ő maga is segített a betegápolásban, szegényeket látogatott és a tartományi éléstárakat megnyitva élelmezte őket.


A személyéhez kötődő legismertebb legenda is a gondoskodó szeretet példája. A fiatal özvegy adakozó kedvét nem nézte jó szemmel a német rokonság. Egy alkalommal, amikor a kötényébe fogva kenyereket csent ki az éléskamrából, hogy a rászorulóknak adja, megállították az úton. A kérdésre, hogy mit rejteget, azt felelte, rózsákat visz, semmi mást. És valóban, ahogy a kötény szárnyait szétnyitotta, az tele volt illatozó rózsákkal.

Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén, vagyis szombaton 9 és 12 óra között az Óváros téri Szent Mihály-szobornál bárki lehet szent egy kicsit. A férfitestület tagjai, akik egymást testvérnek szólítják, oda várják a jólelkű, segíteni kész emberek adományait. Elsősorban tartós élelmiszert várnak. Minden egyéb felajánlással a testvérek valamelyikét érdemes keresni a következő telefonszámokon: 20/973-9545, 30/948-9130, 70/362-9380, 20/938-1150, 70/773-7005.

– A rászoruló emberek sokszor rejtőzködnek, nem panaszkodnak, mintha a szegénység az ő szégyenük volna – mondja Attila testvér, eszembe juttatva Nagy László sorait: „nekem a kérés nagy szégyen, adjon úgy is, ha nem kérem.” Ezért döntöttek úgy, hogy „offenzív módon” – idáig nagyrészt a máltaiak segítségével – ők maguk kutatják fel a nélkülözőket. Mostanra harminc körül van a látókörükbe került rászorulók száma, de tudják, még nem jutottak el mindenkihez. A veszprémiektől azt kérik, jelezzék, ha a szomszédságukban, az ismeretségi körükben nehéz sorsú emberekről van tudomásuk. Távolabbi céljaik között az otthoni segítés, beteglátogatás, lelki támogatás is szerepel.

A szombati adománygyűjtő délelőtt attól lesz különleges, hogy az élelmiszercsomagokkal a Vespa Baráti Kör motoros és kerékpáros csapatának tagjai azonnal indulnak a testvérek címlistáján szereplő rászorulókhoz. A futárok sorába is várják a motoros, kerékpáros támogatókat, ahogy Attila testvér fogalmaz: Isten áldásával.

A szeretet világjobbító erő. A világunkra ráfér a jóakarat. Tegyünk érte, fogjunk össze, kezdjük el. Álljunk a testvérek mellé szombaton!

Vezető képünkön: Szent Erzsébet (Krisztus király főtemplom, Dunaújváros; Megulesz Magdolna és Schultz Gábor üvegművészek alkotása). Kép forrása: kozterkep.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]