Sport · 2021.05.29.

Gyurka Jánosra Veszprémben is figyelnek

A női kézilabda NB I-ben a harmadik helyen végzett a Mosonmagyaróvár, ami azt jelenti, hogy a Fradi és a Győri Audi mögött övék a bronzérem, ami történelmi tett a város életében. Ráadásul ezzel jogot szereztek a nemzetközi kupában való indulásra. Ennek a remek együttesnek a vezetőedzője Gyurka János.

Becenevén Gyuresz a nyolcvanas évek veszprémi férfi együttesének 297-szeres válogatott balkezes átlövője volt, sok-sok siker egyik letéteményese. Volt edző Ausztriában, a megyeszékhelyen a Barabás VSE szakvezetője, dolgozott a NEKÁ-nál, korosztályos válogatottakkal Balatonbogláron. De Gyuresznek ez az első itthoni, élvonalbeli medálja. Ami óriási bravúrnak számít. Alaposan megdolgoztak érte.

– Ez a koronavírus járvány mindenkit meggyötört, ahogy bennünket is – mondta Gyurka János. – Nem biztos, de lehet, hogy egyben szerencsénk is volt ezzel a pandémiás helyzettel. Ugyanis egy idő után egyértelműen kirajzolódott, hogy összezsúfolódnak a bajnoki mérkőzések és lesz olyan időszak, amikor heti két-három összecsapás is vár a csapatokra. Ezért nagy hangsúlyt fektettünk a fizikális felkészítésre is, amiben partnerek voltak a lányok is. Az első újrakezdés után hét meccsből sikerült hatot megnyernünk, ami nagy lendületet adott a csapatnak és az ezzel szerzett előnyünkből maradt a bajnokság végére is. Voltak hullámvölgyeink, nehéz pillanataink, de végül megszereztük a bronzérmet.

Hangsúlyozta, férfi együttesével edzőként Ausztriában két aranyérmet is nyert ezért a Bajnokok Ligájában is szerepelhettek, de a mostani a legkedvesebbek egyike lesz a gyűjteményében, hiszen a magyar élvonalban ez az első. Az újdonsült éremtulajdonos jelezte azt is, hogy természetesen vállalják az EHF Európa-ligában való megmérettetést, hiszen megdolgoztak érte. Nem lesz könnyű dolguk, mondta, mert tizenegy távozó kézilabdázót kell pótolni a keretben. Szinte minden posztra érkezik új játékos, ami azt jelenti, hogy teljesen új csapatot kell építeni a következő bajnokságra, ami rendkívül idő igényes feladat.

Gyurka Jánosra figyelnek Veszprémben is, hiszen az Építők egykori játékosa a szurkolók nagy kedvence volt, talán az első, hazai, sajátnevelésű sztárjátékosának számított, akinek a bajnoki győzelmeken kívül világbajnoki ezüstérme (1986) is van. Szöulban (1988) pedig tagja volt az olimpián negyedik helyet szerző magyar válogatottnak. Így érthető, hogy a volt sikereinek városában is örülnek a csapatával szerzett bronzérmének. Hiszen ezt a sikert rögtön az első évben megvalósította együttesével.

– Láttam, h milyen sokan reagáltak arra a Facebook-os posztra, ahol említésre került, hogy harmadikok lettünk – reagált a szurkolói megnyilvánulásokra a szakember. –  Nem tagadom, hogy nagyon jól esik és köszönöm szépen mindenkinek. Valóban egy fontos mérföldkő ez a bronzérem az edzői pályafutásomban.

Gyurka Jánost még egyéves szerződés köti a mosoni klubhoz. Veszprémben csak azt sajnálhatják a szurkolók, hogy a Barabás Veszprémnél nem tudta befejezni a megkezdett munkát. Pedig remek játékosokkal dolgozhatott együtt! Nem rajta múlott, hogy nem a királynék városában szerezhette meg első élvonalbeli érmét…  

D.T.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!