Egyéb · 2021.11.22.

Gyulafirátót – Semmitmondó hallgatás, elhúzódó „cicaharc”

Veszprém önkormányzata az ellenzék javaslatára ez év július 20-án egyhangú határozatot fogadott el: kezdeményezi a kormánynál, hogy a Gyulafirátót határába tervezett katonai bázis a településrésztől a lehető legtávolabb valósuljon meg.

Hartmann Ferenc képviselő (MSZP) a szeptember végi közgyűlésen interpellált az ügyben, amire a polgármester azt válaszolta: a tárgyalások még nincsenek abban az állapotban, hogy konkrét eredményről tudjon beszámolni, ezért időt kér a válaszadáshoz. Hozzátette: nem fogja kivárni a 15 napos határidőt.

Hartmann Ferenc egy mai, gyulafirátóti sajtótájékoztatón annak adott hangot, hogy a városvezetés pusztán politikai fájdalomcsillapításnak és kármentésnek szánta az ellenzéki kezdeményezés támogatását, ami óta nem 15, hanem 150 nap telt el. Véleménye szerint a nagy és semmitmondó hallgatás azt jelenti, hogy talán nem is gondolták komolyan a rátótiak melletti kiállást. A következő kérdésekre várnak válaszokat: Cselekedett-e aktívan a jobboldali városvezetés? Mikor és hány alkalommal egyeztettek a honvédelmi tárcánál? Ki képviselte ezeken Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatát? Milyen eredményre vezettek a megbeszélések? Pontosan hol lesz Gyulafirátót új katonai bázisa?


Képviselőtársa, Gerstmár Ferenc (LMP) az októberi közgyűlésen elhangzott interpellációjára emlékeztetett. Akkor arról kérdezte a polgármestert, miért nem működnek Veszprémben a településrészi önkormányzatok? Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata ugyanis úgy rendelkezik, hogy a közgyűlés a gyulafirátóti és a kádártai városrészben településrészi önkormányzatokat hoz létre, ám ezek nem alakultak meg a 2019. évi önkormányzati választások óta.

Porga Gyula polgármester azt válaszolta, hogy a szándék megvan, de még nem jött létre megállapodás a személyi összetételben a közgyűlési többség, valamint Gyulafirátót és Kádárta önkormányzati képviselője között. Azt is jelezte, nyitott az egyeztetésekre, és bízik benne, hogy a konszenzus mihamarabb létrejön. Ez annak ellenére sem valósult meg, hogy az egyéni választókerület képviselője, Katanics Sándor már a ciklus elején erőfeszítéseket tett az ügyben, és a megoldás keresésében most is elkötelezett. Gerstmár Ferenc a sajtótájékoztatón kijelentette: itt az ideje befejezni a „cicaharcot”! Egyúttal felajánlotta, hogy szívesen közvetítenek a két fél között, mert eredményre csak az aktív cselekvés vezethet.

A vezető képen Gerstmár Ferenc és Hartmann Ferenc képviselők


[fbcomments]