Közérzet · 2017.08.15.

GYULAFIRÁTÓT – Azok a fránya fedlapok!

Panasszal fordult szerkesztőségünkhöz egy olvasónk a napokban. Tavaly Gyulafirátóton, a Zirci utcában új csatorna fedlapokat építettek be az úttestbe. Ezt követően az élet zökkenőmentesen zajlott tovább egészen idén nyár elejéig.

Június környékén elviselhetetlen dübörgésre, csattogásra lettek figyelmesek az ott élők. Az új fedlapok a rajtuk áthaladó autók miatt valami rejtélyes oknál fogva szinte egy időben kezdtek éktelen zajkeltésbe. Az ott élők számára hamar világossá vált, hogy a szépség és az ár nem egyenlő a minőséggel. Az új fedlapok egy sétálóutcán minden valószínűség szerint jól betöltenék funkciójukat, de ezen a forgalmas úton az ottlétük egyenlő a lakók kínhalálával.


Ugyanis ez egy zsanéros felnyíló fedlap, ami abban az esetben, ha egy apró kavics, vagy kis kosz kerül a keret és a fedél közé, a zsanér miatt billegni kezd a kereten, így az áthaladó autók, kamionok súlya alatt azonnal beindul a fülsiketítő zenebona. Ez azonban csupán feltételezés. Egy másik teória szerint kivitelezési hiba történt, és megsüllyedtek a beépített keretek, amiatt keletkezik az elviselhetetlen zaj.

Az ott lakók nyugodt élete egyik napról a másikra Éjjel-nappal Budapest lett, ugyanis nem egy és nem is tíz, hanem több száz áthaladó autó terheli a Veszprémből Győrbe vezető 82-es főutat. Mivel szinte mindegyik csatornaakna az út közepén fut, minden elhaladó jármű keresztülmegy rajtuk.

Mi a megoldás? Első körben felkeresni a városrész önkormányzati képviselőjét, hogy tegyen valamit az amúgy sem a csendjéről híres – a hadgyakorlatok idején kifejezetten zajos – városrész ügyében. A csatornafedél zuhogás és a kialvatlanságból következő stressz közepette hamarosan meg is születik a levél, mert ugye nem ördögtől való, ha a rátótiak szeretnének nyugodtan élni, és ha éppen nincs hadgyakorlat, nem igazán igénylik a hasonló hangokat.

Jött is a válasz a képviselő úrtól, aki július 10-én, több mint egy hónapja így fogalmazott:
„Ma beszéltem a közútkezelővel és a kivitelezővel is. A négy problémás csatornafedél közül az egyiken kipróbáltak egy új szigetelést, ami úgy tűnik, hogy bevált, ezért alkalmazni fogják a másik háromnál is. Ezentúl sárgára fogják festeni a fedeleket, így jobban észrevehető és kikerülhető.”

A képviselő úr által írt „ma” éppen egy hónapja volt. A helyzet azóta változatlan: sem a megígért szigetelés, sem festés nem történt (bár a sárgára festésnek a hasznát megkérdőjeleznénk), viszont a hangok egyre erősödnek. Az elmúlt hetek kánikulája miatt a nyitott ablakokon akadálytalanul hasít be a lakóépületekbe a fedlapok zuhogása. Az sem segítene, ha zárva lennének az ablakok, mert a csatornahálózat gondoskodik a hangok lakásokba, házakba vezetéséről.

Annyit tanácsolunk a rátótiaknak, hogy kezdjék el vágni a centit! Nyakunkon a választás, és ha addig valami csoda folytán nem is, de legkésőbb valamelyik kampány finisében hirtelen fontos lesz az uraknak a település lakóinak problémája. Legkésőbb akkor egy pillanat alatt orvosolják majd.

Nyéki Roland


[fbcomments]