Tech / Hasznos · 2022.11.12.

Gyorstalpaló az internetes rádiók használatához

Az online rádióhallgatás ma már sokaknál mindennapos tevékenységnek számít, aki pedig egyszer felfedezte az előnyeit, az utána már aligha választja az analóg közvetítést. 

Akik viszont kevésbé értenek az internethez és az okoseszközök használatához (jellemzően az idősebb korosztály), azoknak kihívás lehet egy online adásba való bekapcsolódás. Cikkünkkel ezért nekik segítünk most.

A rádió nem vész el, csak átalakul

Több olyan adó is létezik, amelynek régebben még volt földfelszíni sugárzása, napjainkban viszont már csak az interneten közvetít. Ide tartozik a Klubrádió is, amely a legnépszerűbb hazai vélemény- és hírcsatorna, 2021-től azonban az összes analóg frekvenciáját elveszítette, így azóta csak digitálisan, például az Online Rádió weboldalán lehet hallgatni.


Ez sokaknak okozott nehézséget, hiszen az idősebbek egy része nem igazán ismeri ki magát az interneten, így meglehetősen rosszul érintette őket a földfelszíni sugárzás befejezése. A rádió tulajdonosai azonban gondoltak rájuk, így a weboldalukon több útmutatót is közzétettek, amikkel segítenek a hallgatóknak az átállásban. Ezek alapján összegezzük a legfontosabb tudnivalókat.

Az online rádióhallgatás alapeszközei

Attól függően, hogy milyen megoldást választunk, az internetes rádiózáshoz két vagy három dologra lesz szükség. Először is egy internet-előfizetésre, ami lehet helyhez kötött (tehát otthoni) vagy SIM kártyával működő mobilnet. 

Hogyha az otthoni előfizetést választjuk, akkor kelleni fog egy router, azaz adatútválasztó eszköz, ami biztosítja a vezeték nélküli hálózatot. Ennek a beüzemelését általában a választott szolgáltató munkatársai elvégzik, amikor bekötik az internetet.

Csupán annyi dolgunk lesz, hogy felírjuk valahová a hálózat jelszavát, amivel a különböző eszközöket csatlakoztatni tudjuk. Mert igen, szükség lesz még egy rádióhallgatásra használatos készülékre is. Ez lehet okostelefon, táblagép, számítógép, okostévé, de olyan rádiókészülék is, ami megjelenésében hasonlít analóg társához, csak épp FM-antenna helyett Wi-Fi-n veszi a jelet. 

Hogyan hallgassuk a rádiót?

Ha az internet-hozzáférés már biztosított, akkor a választott eszközzel csatlakozzunk rá. A pontos beállítás a készülék típusától függ. Miután beírtuk a hálózat jelszavát, és az eszközön aktív lett az internetkapcsolat, nyissuk meg a böngésző alkalmazást és írjuk be a címsorba, hogy online-radio.hu. 

A megjelenő felületen keressük a Klubrádió nevét és logóját, majd kattintsunk rá. Klikkeljünk alul a piros lejátszás ikonra, és pár pillanaton belül meg is szólal a jól ismert adás. Ugye, hogy nem is volt nehéz? 

A csatorna bár teljesen az online térbe költözött, a tematikája továbbra is változatlan; mindazokhoz szól, akiket érdekel, hogy mi zajlik hazánkban és a nagyvilágban, mindemellett interaktív módon szívesen részt vennének az egyes műsorokban. Itt ugyanis más csatornáktól eltérően a hallgatóknak több lehetőségük is van arra, hogy bekapcsolódjanak az adásba és elmondhassák a véleményüket.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]