Kultúra · 2021.03.27.

Gyönyörű színházi kultúránk addig fog élni, amíg mi, emberek a Földön vagyunk

Ma van a színházi világnap

Amióta létezünk ezen a bolygón, azóta mesélünk történeteket egymásnak. Gyönyörű színházi kultúránk is addig fog élni, amíg mi, emberek a Földön vagyunk – írta üzenetében Helen Mirren színésznő a mai színházi világnap alkalmából.

A világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.

Célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházban dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.


Idén Helen Mirren Oscar-díjas színésznő írt üzenetet a jeles nap alkalmából:

Rendkívül nehéz időszak köszöntött az előadóművészetekre, rengeteg alkotó, technikus, szakember küzd most egy olyan szakmában, amelyhez eleve hozzátartozik a bizonytalanság.

Talán ez a mindig jelenlévő bizonytalanság még alkalmasabbá teszi őket arra, hogy bölcsességgel és bátorsággal vészeljék át a pandémiát.

Képzelőerejük már a megváltozott körülmények közt is megmutatkozott, az internet segítségével újszerű, szórakoztató és megrendítő módokat találtak arra, hogy a közönséggel kapcsolatba lépjenek.

Amióta létezünk ezen a bolygón, azóta mesélünk történeteket egymásnak. Gyönyörű színházi kultúránk is addig fog élni, amíg mi, emberek a Földön vagyunk.

Az írók, tervezők, táncosok, énekesek, színészek, zenészek, rendezők kreativitását nem lehet elfojtani – az nemsokára ismét ki fog bontakozni, friss energiákat megmozgatva és újraértelmezve a világot, amin valamennyien osztozunk.

Már alig várom!”

Helen Mirrennek a színházi világnap alkalmából írt levelét a Veszprémi Petőfi Színház művésznője, Módri Györgyi olvassa fel.


[fbcomments]