Vallás / Kultúra · 2022.02.02.

Gyertyaszentelő – Dzsámi kontra katolikusok

Gyertyaszentelő Boldogasszony tiszteletére nevezték el a Pécs fő terén álló dzsámit. Az épület Pécs egyik jelképe, Európa legészakibb monumentális iszlám-török alkotása. Ma római katolikusok imahelye.

Az ember gyakran elfelejti, hogy nem vele kezdődött a történelem, s nem is vele ér véget. Hogy eleink szellemi alkotásai beépülnek mindennapi gondolkodásunkba. Itt van például a mai nap, Gyertyaszentelő Boldogasszony napja. A katolikus egyház szerint Szűz Mária megtisztulásának ünnepe. Mária negyven nap után mutatta be gyermekét, Jézust ezen a napon szentelték Istennek. Mi, magyarok pedig hoztuk magunkkal az ősi istenanyahitet, ami jóval régebbi, nem keresztény gyökerű.

Győző és leigázott kettéosztva használta

A kultúrák folyamatosságát, egymásra épülését igazolja a dzsámi épületében működő katolikus templom. Központi helye alapján feltételezhetjük, hogy a feltárt harmadik századi oltárkő és szobormaradvány eredetileg szintén ezen a helyen állt. Mint ahogy itt állt a XIII. századtól az egykori Szent Bertalan-templom, melynek épületét a korstílusoknak megfelelően folyamatosan bővítették. A budai pasa ezt bonttatta le, köveinek felhasználásával százszor száz lépés nagyságú dzsámi került a helyére. A török bevonulása után egy ideig az épületet kettéosztva használta a győző és a leigázott. A főhajó megfelezésének nyomai ma is láthatók. A forgandó szerencse a jezsuiták kezére juttatta a 17. század végén.  Mai formáját hosszas alakítgatások után 1956-ban kapta, amikor egy zseniális tervező a kupolát firenzei típusú félgömbbé álmodta, amely az eredeti török kori állapotokhoz inkább illett. A történelem viharai után így fér meg a város főterén két hitrendszer.


Jól hangzó medvesztori

És ha már gyertyaszentelő, ne feledkezzünk meg a mai naphoz köthető másik hiedelemről sem: ha a medve – kisétálva a barlangjából – meglátja az árnyékát, sietve visszavonul tovább durmolni. A népi megfigyelés ezt rossz jelként érzékelte, a tél még hosszú ideig itt marad. A kutatók szerint nem annyira a bölcs megfigyelés, mint inkább Jókai Mór találta ki a jól hangzó medvesztorit Az új földesúr című regényében.

Kép forrása: Photographer:Fejes Balazs

[fbcomments]