Közérzet · 2016.12.16.

GYERMEKKÓRHÁZ – Még a mesében sincs

Veszprém 2016 elején – a néhai gyermekkórház felújításának részletes fejlesztési elképzeléseit tartalmazó dokumentációval együtt – kérelmezte, hogy az állam, hasznosítás céljából, térítésmentesen adja át az ingatlant a városnak, amit azután nagy csend követett. Majd híre ment, hogy a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. árverésen próbálta (sikertelenül) értékesíteni az ingatlant, alig félmilliárd forintért.

Mint arról a Veszprém-kukac beszámolt, nagy valószínűséggel kútba esett a Mesekórház néven futó fejlesztési elképzelés,  az állam ugyanis árverésre bocsátotta az egykori gyermekkórház épületét, amelyet az önkormányzat korábban megigényelt. A több mint százéves (és húsz éve üresen álló) épület hatmilliárd forintos beruházás után adhatott volna helyet ismét a gyerekek gyógyításának. Nagy valószínűséggel azonban el kell felejtenünk Heim Pál Alapítvány Mesekórházáról szóló ábrándjainkat, mert ingyenesen az ingatlanok nem juthatnak az önkormányzatok tulajdonába. Ennek megfelelően kívánja értékesíteni a néhai gyermekkórházat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.


Portálunk természetesen kíváncsi volt arra, mi történt és mi a sorsa a Mesekórház-projektnek, mit tud a történtekről az önkormányzat? Kérdéseinket levélben tettük fel a polgármesternek, de (jellemzően) válasz nélkül maradtunk. Így azután a decemberi közgyűlésig kellett várnunk, amelyen Hartmann Ferenc nyújtott be interpellációt Porga Gyulához.

Az MSZP-s önkormányzati képviselő a csütörtöki testületi ülésen a napirendek megtárgyalása előtt úgy fogalmazott, jó lenne tudni, hogy mi történt valójában? Miért hirdette meg az állam eladásra, ha az önkormányzat már megigényelte és a fejlesztési tervei is megvoltak?  Van-e még esélye az önkormányzatnak a Mesekórház létrehozására? – kérdezte a képviselő.

Porga Gyula polgármester válasza minden volt, csak nem biztató. Kifejtette, az önkormányzat benyújtotta erre és számos másik ingatlanra az igényét, de 2016 közepén azt az értesítést kapták a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től, hogy az állam főszabályként nem támogatja az ingatlanok ingyenes önkormányzati tulajdonba adását. A polgármester a teljes ingatlanportfólióról személyesen egyeztetett a zrt.-vel, és volt, amiben sikert ért el: megkapta a város a stadion vagyonkezelői jogait, de a gyermekkórház ügyében nem történt előrelépés. Megtudtuk, hogy a novemberi árverés már a harmadik értékesítési kísérlet volt az állam részéről.

Reménysugarat az jelenthet, hogy a legutóbbi egyeztetésen jelen volt Seszták Miklós fejlesztési miniszter is, és ezen a találkozón több megyei jogú város polgármestere jelezte, lennének fejlesztési elképzeléseik, de nem kapják meg a szükséges ingatlanokat. A miniszter azt ígérte, hogy egyedi kormányhatározatokkal próbálnak erre lehetőséget biztosítani. Veszprém is elküldte a javaslatát, amelyről 2017 elején tárgyalnak. Porga Gyula bízik abban, hogy az önkormányzat megkaphatja az ingatlant, de ha mégsem, akkor szerinte áthidaló megoldás lehet, ha csak a vagyonkezelői jogot igénylik.

Heim Páltól, a Heim Pál Alapítvány stratégiai igazgatójától és tiszteletbeli elnökétől is megkérdeztük, történt-e esetleg bármiféle változás a veszprémi projekttel kapcsolatos szándékaikat illetően, valamint hogy volt-e tudomásuk az árverésről.

Két nap múlva itt is volt a válasz, amelyet változatlan formában közlünk. Konkrétumok ugyan nem derülnek ki belőle, de lassan már annak is örülünk, ha egy alapítványi elnök 72 órán belül képes időt szánni rá, hogy szóba álljon a sajtóval. Sajnos Porga Gyula polgármestertől tizedik napja nem érkezett válasz a kérdéseinkre.

„A Heim Pál Alapítvány elkötelezetten tevékenykedik az innovatív, digitális egészségügy, a tehetséggondozás, az egészségügyi szakdolgozók munkájának elismerése és a gyermekek készségének fejlesztése területén.

Mint bizonyára Ön is tudja, a veszprémi Heim Pál Gyermekkórház volt az országban az első, amelynek névhasználatára vonatkozóan a családunk örömmel adott engedélyt.

Bár a névhasználati korlátozás a gyermek- és családegészségügy területére vonatkozott, az évek, évtizedek alatt a veszprémi Heim Pál Gyermekkórház szakmai munkássága, elhivatott gyermek- és családszerető tevékenysége dédnagyapám, néhai professzor Heim Pál és a családom által fontosnak tartott emberi értékeket is méltó módon képviselte. Az intézmény nemcsak Veszprém, hanem a megye és az ország egyik legikonikusabb gyermek-egészségügyi központjává vált, és számunkra is olyan üzenetet képviselt, amelyet az intézmény bezárásával nem lehet befejezettnek tekinteni.

Az édesapám által alapított Heim Pál Alapítvány a világhírű professzor szellemi örökségét, nevét is védi, képviseli, emellett minden olyan kezdeményezést igyekszik felkarolni, amely a gyermekek és hozzátartozóik intézményi elhelyezésének körülményei, az egészségügyi szakdolgozók migrációjának megállítása, a digitális egészségügy fejlesztése, valamint a fiatal tehetségek hazai érvényesülése érdekében tevékenykedik.

Számunkra a Hóvirág utcai ingatlan ezért nem csupán családtörténeti emlék, melyet kötelességünk lehetőségeinkhez mérten támogatni, hanem egyúttal egy lehetséges jövő szimbóluma is.

Jelképe annak, hogy a gyermekek gondozása, szeretete, gyógyítása nem korlátozódhat kivételezett területekhez, kizárólag fiskális szempontok alapján mérlegelt ellátási, oktatási struktúrákhoz, kötelezettségekhez, hanem a lehető legszélesebb eléréssel kell biztosítania a jövő társadalmának szellemi és egészségügyi felemelkedését.

Ennek mentén különösen fontosnak tartjuk, hogy társadalmi, gazdasági, politikai összefogással a már bezárt vagy bezárás előtt álló gyermekellátási, oktatási intézményeket a modern kor igényei alapján újradefiniáljuk, és az ország szellemi felemelkedésének szolgálatába állítsuk.

Hiszem, hisszük, hogy ennek a szándéknak nem állhat hosszú távon semmilyen érdek az útjába, és a közösség erejével együtt képesek lehetünk arra, hogy a veszprémi Heim Pál Gyermekkórház új funkciókkal gazdagodva érjen el a jövőben sikereket, hogy újra méltó módon képviselje családom és professzor Heim Pál szellemi örökségét, és hozzájáruljon a gyermekek szellemi és fizikai egészségének megőrzéséhez, javításához.

Üdvözlettel:

Heim Pál”

drahos–s.bonnyai


[fbcomments]