Közérzet · 2016.12.07.

GYERMEKKÓRHÁZ – Majdnem elárverezték!

Egy éve éppen, hogy megírtuk, Veszprém város önkormányzata  2015 februárjában arról határozott, hogy a régi gyermekkórház épületét, amelynek tulajdonosa a magyar állam, megpróbálja ingyenesen visszaigényelni. Szép elképzelés volt kibontakozóban, mégpedig a Heim Pál Alapítvánnyal összefogva: az önkormányzati tulajdonba kerülő ingatlant egy hatmilliárd forintos beruházással ismét a beteg gyerekek gyógyításának szolgálatába állítanák. A kérelmet tavaly tavasszal nyújtották be, választ pedig ebben az évben vártak, ami lassan a végéhez érkezik.

Készültünk már a témára visszatérni, amikor egy véletlennek köszönhetően meglepő információhoz jutottunk. Egy olvasónk botlott bele a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV Zrt.) „e-arveres” oldalán a Veszprém, Hóvirág utca 1. szám alatti ingatlan árverésre bocsátásának hirdetményébe, a felfedezését pedig rögvest megosztotta velünk.


Az adatokból feketén-fehéren kiderül, hogy a volt gyermekkórház épületét az MNV Zrt. 2016. november 15-én reggel nyolc órakor, tulajdonosi joggyakorlás alapján, 497 millió 840 ezer forintos kikiáltási áron árverésre bocsátotta. Az ingatlant 16-án és 17-én lehetett megtekinteni, a licitet 29-én este kilenckor zárták. További – nekünk, veszprémieknek ez esetben talán megnyugtató – információ az oldalon, hogy a meghirdetett ingatlanra senki nem tett vételi ajánlatot.

Mit lehet erre mondani? Első reakciónk a döbbenet, a második az aggodalom a 112 esztendős, emblematikus épület esetleges elvesztése miatt.

Utánanéztünk gyorsan, történt-e a gyerekkórház ügyében bármi olyan fejlemény, amiről nem értesültünk. Az önkormányzat nyilvánosan hozzáférhető dokumentumai között egy idén áprilisi közgyűlési anyagban a következőt olvastuk: „Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) a Mesekórház projekttel kapcsolatban tett fel kérdést. Az egykori gyermekkórház területén a Heim Pál Alapítvány tervez gyermek-egészségügyi központot létrehozni.  A polgármester összefoglalta: egy évvel ezelőtt kezdeményezték, hogy a volt gyerekkórház épületét az állam ingyenesen adja át az önkormányzatnak. Az állam pontos hasznosítási tervet kért, ez jelenleg is készül, ennek benyújtása után reménykedhetünk abban, hogy pozitív elbírálása után hamarosan újra hasznosíthatjuk a régóta elhanyagolt épületet.”

Porga Gyula polgármestertől írásban kértünk tájékoztatást, hogy a fent említett hasznosítási terv elkészült-e, benyújtották-e és mikor, reagált-e rá bármilyen formában a vagyonkezelő. Amint megkapjuk a válaszait, megosztjuk olvasóinkkal. Ugyancsak írásban érdeklődtünk a vagyonkezelőnél arról, hogy milyen megfontolásból vitték árverésre a gyermekkórház épületét, és ez vajon azt jelenti-e, hogy az önkormányzat ingyenes visszaigénylési kérelmét a tulajdonos elutasította. Reméljük, nem erről van szó, de azért jó lesz fohászkodni kicsit, hogy az Ybl Lajos tervei alapján megépített szépséges épület sorsa végre kedvező fordulatot vegyen, és az eredeti rendeltetésének megfelelően szolgálhasson bennünket még legalább száz esztendőn keresztül.


[fbcomments]