Aláírás rövid / Közérzet · 2015.12.03.

GYERMEKKÓRHÁZ – Lesz-e feltámadás?

Idén októberben volt 111 éve, hogy a Veszprémi Magyar Királyi Állami Gyermekmenhely, a későbbi Heim Pál Megyei Gyermekkórház megnyitotta kapuit, és éppen húsz esztendeje, hogy üresen áll.

A kisfiamat 1983-ban még ebben az épületben gyógyították, újságíróként is többször jártam a falai között. A hatalmas kapun belépve, a tágas előcsarnokban mindig elfogott valami meghatottságféle érzés. Kicsit kopott volt, de nem jobban, mint amennyire egy idős dáma hajdani szépsége, eleganciája is megfakul éveinek szaporodtával.  


Az Ybl Miklós és Ybl Lajos tervei szerint megvalósult gyönyörű épület azóta pusztul magára hagyottan, itt-ott már omladozik, valaha szép kertjét visszahódította az őstermészet. 2007-ben a szomszédos egyetem kapta meg, de a tervezett hasznosításból nem lett semmi. A két világháborút is átvészelt, az ötvenes-hatvanas években komoly fejlesztésekkel megújult kórház, amelyben elhivatott, nagy tudású, csupa szív emberek adták vissza a reményt szülők tízezreinek, ismét kikerült a figyelem középpontjából. Csak a régi dolgozók, köztük a kórház történetét kutató Hogya György, meg az ős-veszprémiek szíve sajdult bele, ha az elvadult kórházudvarra és a hulló vakolatú, kitört ablaküvegű épületre gondoltak.  

Veszprém Város Önkormányzata idén februárban döntött úgy, hogy a régi gyermekkórház épületét ingyenesen visszaigényli az államtól. Válasz még nincs, amint az egyik önkormányzati képviselő fogalmazott, a legfelsőbb hivatalok malmai lassan őrölnek. Ha a remélt döntés – talán valamikor jövőre – megszületik, a város és a névadó örökösei által létrehozott Heim Pál Alapítvány együttműködésével megkezdődhet az a hatmilliárd forintos beruházás, amely a kórházat ismét a beteg gyermekek gyógyításának szolgálatába állíthatja.

 


[fbcomments]