Közérzet · 2017.07.12.

GYEREKKÓRHÁZ – Nem adja a kormány a „babaruhát”

Mese, mese mátka, pillangós határba’, sose lesz már Mesekórház Veszprém városába’? Sokadszorra tesszük fel a kérdést, mi is, mások is. A válaszok nem túl biztatók. Amit biztosan tudunk: a volt gyermekkórház ingatlanegyüttese jelenleg a magyar állam tulajdona. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) tavaly októberben, majd novemberben is megpróbálta árverés útján értékesíteni, nem egészen 500 millió forintért, de nem akadt rá vevő, ahogy idén márciusban sem.

A legutóbb május 10-én – immár negyedszerre – meghirdetett árverési eljárásnak pedig még nincs eredménye – olvasható Fónagy Jánosnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárának június 12-én kelt levelében, válaszul arra az írásbeli kérdésre, amit Mesterházy Attila MSZP-s országgyűlési képviselő a fejlesztési miniszterhez intézett május 25-én.


Talányos válasz, mert nem derül ki belőle semmi. Volt esetleg vevőjelölt, de a vételi ajánlat elbírálása még zajlik? Vagy nem kellett senkinek, csak nem elég rá három hét, hogy a hivatali apparátus sikertelenként zárja le az árverést? Mindenesetre az MNV Zrt. elektronikus árverési oldalán egyelőre nincs fent a Veszprém, Hóvirág utca 1. szám alatti ingatlan, bár Fónagy János leveléből az is kiderül, hogy a vagyonkezelő fenntartja szándékát az árverés útján történő értékesítésre. Mellesleg a zrt. az árverésen való részvétel feltételeiről idén februárban az önkormányzatot is tájékoztatta, mintegy javasolva a gyerekkórház megvásárlásának lehetőségét Veszprém városának.

Hartmann Ferenc, a Demokraták Veszprémért frakcióvezetője a legutóbbi közgyűlésen, június 29-én Álom marad a veszprémi mesekórház? címmel terjesztett elő interpellációt, amelyben azt firtatta, pályázott-e az önkormányzat a május 10-én indult értékesítési eljáráson, illetve van-e reális esély rá, hogy az ingatlan ingyenes visszaigényléssel a város tulajdonába kerüljön, vagy legalább a kezelői jogokat megszerezze az önkormányzat?

A máig véget nem érő folyamat még 2015 februárjában indult, amikor a közgyűlés úgy határozott, hogy a magyar államtól visszaigényli az egykor gyermekmenhelyként, később megyei gyermekkórházként működő épületet, hogy a szükséges felújítást követően ott egy új, komplex gyermekgyógyászati ellátást nyújtó intézmény jöhessen létre. 2015 májusában az önkormányzat és a Heim Pál Alapítvány együttműködési megállapodást kötött egy gyermekegészségügyi, mentálhigiénés és életmód központ (úgynevezett Mesekórház) létrehozására, amihez a város az épület használati jogát kívánta adni. Ezt követően nyújtották be az ingyenes visszaigénylésre vonatkozó kérelmet.

Hasonló kérés az ország számos megyei jogú városában, számos ingatlanra vonatkozóan megfogalmazódott, ezek jelentős részét az 1218/2016 (VI.29.) számú, az ingyenes átruházást kizáró határozatával a kormány elutasította. Ezzel a veszprémi elképzelés is parkolópályára került, és amint Fónagy János fent idézett levelében olvasható, a kormányzati szándék az elmúlt egy évben lefolytatott egyeztetések, egyezkedések ellenére sem változott. A hajdan szebb napokat látott ingatlan továbbra is eladó.

Így Hartmann Ferenc július végi kérdésére Porga Gyula polgármester se tudott megnyugtató választ adni.

Az önkormányzat változatlanul azon az állásponton van, hogy nem szeretné az ingatlant megvásárolni – mondta –, helyette az ingyenes tulajdonba adást, vagy ha az nem lehetséges, legalább a vagyonkezelői jog megszerzését szorgalmazza.

Hozzátette, egy nemrég érkezett értesítés szerint a Házgyári út 1. szám alatti ingatlan vagyonkezelői jogát megkapja a város, a folyamat tehát elindult. Reményét fejezte ki, hogy előbb-utóbb a Hóvirág utca 1. is sorra kerül, és ismételten leszögezte:

Továbbra sincs szándékunk fizetni érte a magyar államnak.


[fbcomments]