Közérzet / Sport · 2021.02.22.

GYÁSZ – Infarktusban elhunyt Zlatko Saračević

Sokkolta a kézilabda szurkolókat a hír: 59 éves korában váratlanul elhunyt Zlatko Saračević, a horvát és a veszprémi kézilabda legendás alakja, olimpiai és világbajnok. Sok szép veszprémi győzelem fűződik a nevéhez. Vele nyert magyar kupát, bajnokságot a veszprémi csapat és vele játszott először a Veszprém Bajnokok Ligája döntőt.

Saračević vasárnap este lett rosszul, infarktust kapott miután csapata, a Koprivnica, ahol jelenleg edzősködött, 32:29-re győzött a Lokomotiva Zagreb ellen, és ezzel közel került a horvát női kézilabda liga első helyéhez. A vezetőedzőt a koprivnicai mentőknek nem sikerült újraéleszteni.

Mély megrendüléssel fogadta a hírt a kézilabdavilág. A neves sportoló nem volt beteg. Egykori csapattársa, akivel együtt nyertek Atlantában olimpiai aranyat horvát színekben, Valter Matošević sírva nyilatkozta a Jutarnji listnek, hogy meg van döbbenve, pörög a film a fejében a közös mérkőzésekről. Zlatko és atlantai szobatársa, Iztok Puc, már az égi csapatban játszanak. Rossz kimondani, hogy már egyikük sem él.

Az 1961-ben született Saračević a jugoszláv és a horvát válogatott mellett a bosnyák nemzeti csapat mezét is magára öltötte játékos-pályafutása során. Légiósként Magyarország mellett Franciaországban is játszott.

Öreg, így becézték Zlatkót, nagyon értett a szurkolók nyelvén, imádták a veszprémiek, ő pedig magához ölelte az egész várost. 2000 és 2002 között volt a Veszprém játékosa (a magyar csapattal két bajnokságot és egy Magyar Kupát nyert, valamint a Bajnokok Ligájában és az EHF-kupában is ezüstérmes volt), a jugoszláv válogatottal 1986-ban világbajnoki aranyérmet szerzett, míg a horvát nemzeti csapattal 1996-ban olimpiát nyert. Edzőként dolgozott a horvát férfiválogatottnál, majd a Zagreb férficsapatánál is. A kaproncai (Koprivnica) női együttes irányítását 2018-ban vette át, a csapattal bajnoki címet és kupát is nyert.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!