Gazdaság / Közérzet · 2022.05.23.

GMO – Piros volt a paradicsom, nem lila

Az egyesült államokbeli Norfolk Plant Sciences kutatóintézet értékesíteni szándékozik génmanipulált (GMO) paradicsomait a világpiacon. A cég egyik alapítója, a tehetséges dr. Cathie Martin 2008 óta dolgozik az egyedi lila színű zöldség fejlesztésén. Munkáját egy táplálékdúsabb diéta motiválja.

Egyes árnyalatban a zöldség élénk lila színben pompázik, a tudós szerint olyan, mint az éjszaka fekete színeiben tündöklő párduc. Színét különféle, hasonló színezetű növényekben található antociánok, vagyis növényi eredetű kék festékek adják. A zöldség megjelenése, színe véd az erős napsütéstől és a kártevőket is távol tartja. A kutatók szerint a génmanipulált termények tápanyagban megkérdőjelezhetetlenek, ám kérdés, hogy a génmanipuláció (GMO) tudománya mennyiben tenné jobbá a jövőnket?

Vetőmag már online rendelhető nálunk is (csomagposta.hu)

A génmanipuláció számos tudományos vita alapját képezi. Az EU-ban előzetes hatásköri ellenőrzés alapján forgalmaznak élelmiszert, valamint takarmányt, azonban a GMO kísérleti forgalmazásáról önállóan dönthetnek a tagállamok. Huszonhét uniós tagállam tartózkodik a használatától, köztük hazánk is. Dr. Martin azonban bízik az amerikai piac sikerében. Az antocián színezék növeléséhez tátika- és lúdfűgéneket adott a zöldséghez. A kutató úgy véli, a modern biotudomány segítségével lehetséges egészséges alternatívát alkotott. Sikerét az állati kísérletekkel is alátámasztotta.


Az új paradicsomot fogyasztó egerek 30 százalékkal hosszabb ideig éltek, ami természetesen nem garantálja az embereken való sikert is, vélekedett Eric Ward, a Norfolk egyik munkatársa.

Nem csak a paradicsom a lila, hanem már a paprika is (Chili és Kert)

A cég termékeinek debütálása még az amerikai piacon is kérdéses. Az Egyesült Államok Agrárügyi Minisztériuma döntésén múlik, hogy elkezdődhet-e a helyi farmokkal a kereskedés. Természetesen nem csak a paradicsomig terjed a GMO használata. Ma már találkozhatunk GM-paprikával, -kukoricával és számos más, sok színben tündöklő növényi eredetű élelmiszerrel.

A fogyasztók aggodalma érthető, ám úgy tűnik, a gyorsan népesedő világ és a klímaváltozás miatt az embereknek nyitottnak kell lenniük az újdonságokra is. Egy szűk látókörű világ előtt nem fognak megnyílni a lehetőség kapui.

Lőrincz Bálint

Vezető fotó: agroinform.hu


[fbcomments]