BLOG – Glutén nélkül az élet

Gluténmentes eszem-iszom és sport minden mennyiségben

 • Gluténmentesen kell étkeznünk – 5 kérdés, ami tuti kiveri a biztosítékot, ha felteszed nekünk

  „Csak egy falat? Ennyitől nem lehet bajod!”Ááááá! Mondom, hogy NEM eszem! Egy falatot sem! Fogalmam sincs, hogy a fulladásig történő dagadásomat vagy a hasmarsomat pontosan hány mikrogramm fogja kiváltani. Bocsi, de nem kockáztatok!Szülinap, családi, rokoni, baráti összejövetel: „Jaj, bocsi, mindig elfelejtem, hogy te nem ehetsz!”Jogos, nem írom ki a homlokomra, hogy nap mint nap olvasgassad.... Tovább »
 • “Tényleg fogyasztanak a gluténmentes kaják?”

  Dehogy fogyasztanak, be ne dőlj!Tisztázzuk valamit a legelején! A gluténmentes diéta egyrészt egy elemi étkezési szabály azoknak, akiknek orvos ezt előírta tüneteik megszüntetésére. Másrészt lehet önkéntes vállalás is azok számára, akiknek nincs kimutatható, azaz laboreredményekkel, egyéb vizsgálati dokumentumokkal bizonyítható érzékenysége MÉGIS jobban érzik magukat a gluténmentes ételek fogyasztásától. Egyik esetben sincs szó arról, hogy a... Tovább »
 • Kedves ALDI!

  7 éve már, hogy megérkeztél Magyarországra. Bevallom kezdetben kétkedve fogadott az Ausztriába ritkán járók közössége, nem tudták mivel, kivel állnak szemben.  Termékeid, üzletkialakításod szakított az itthon megszokottal, lassan vontunk csak a bizalmunkba.Aztán győztél, nagyon megszerettünk, sőt az élet úgy hozta, hogy bizonyos esetekben csak Rád számíthatunk! Ezért is kérünk, ne hagyj cserben minket!Igen, mi vagyunk... Tovább »
 • Piknik és kerti parti gluténmentes finomságokkal

  Még hogy mi éhezünk, ha – ha – ha…Folyamatosan kísértenek a lesajnálós emberek, a „Jaj, akkor Te mit eszel?” kérdéseikkel. Hát lássatok csodát, mi is eszünk „rendes ételeket”. Sőt, olykor púpig tömjük magunkba a finomságokat. Éhezésről szó sincs!Fotókkal illusztráltam kerti partink finomságait. Igenis lehet, gluténmentesen is jókat enni. Nem igaz, hogy mi csak salátaleveleken és... Tovább »
 • Gluténmentes diéta mellett szükséges vitaminokat szedni?

  Jó néhány külföldi szakirodalmat áttekintve egybehangzó vélemény az, hogy mind a cölákiás mind a nem cöliákiás gluténszenzitivitással élők körében javasolt vitaminok vagy étrend-kiegészítők szedése.Mivel sok esetben felszívódási zavarral is párosul a glutén által kiváltott tünet együttes, vitamin-, ásványi anyag- illetve nyomelem – hiányok is kialakulhatnak a szervezetben.Számos példa van arra, hogy hónapok vagy évek telnek... Tovább »
 • Éttermi mizériák – Egyesek miért néznek hülyének?

  Illedelmesen végigkérdezem az étlapot, mi az, amiben lehet gluténtartalmú összetevő. Ilyen szósz, olyan öntet, ez a mártás liszttel készül, ez búzakeményítős, oké feladom.  Legyen a jól bevált nyers zöldsaláta, pirított csirkemell csíkokkal! Majdnem hanyatt estem, amikor kihozták: pirított kenyérdarabkákkal volt bőségesen megszórva.Tényleg nem jó kedvemben kérdeztem meg, mi az, ami nem tartalmaz lisztet, mert a... Tovább »
 • Nagyanyáink kenyerei – gluténmentesen

  Hogy mi a titka a jó kenyérnek? „Elsősorban a jó liszt, másodsorban a pék becsülete!” – mondta egy európai hírű, komáromi pékmester.Jó gluténmentes lisztet találni, hát, hm, hogy is mondjam… Folyamatos a kísérletezés, melyik liszt, milyen arányban, milyen másikkal kombinálva adja a tökéletes alapot a recepthez. Azt az ízérzést keressük, mikor még a gluténmentesség előtti... Tovább »
 • Fejfájás, migrén egy istencsapása!

  Fejfájás, ami sokszor a hányingerig gyötör? Nincs az a fájdalomcsillapító, ami használna? Naponta tör rád, vagy el sem múlik?Egy újabb tipikus tünet, amit kiválthat a gluténérzékenység!Ne érd be annyival, hogy ez családi örökség, vagy kimerültség, vagy már megint a front. Nem egy lesötétített szobában kell leélni az életed.Ezzel nem kell együtt élni!Nyilván az ember bejárja... Tovább »
 • Hogyan értessem meg magam külföldön?

  Sokszor még itthon is problémát jelent elmagyarázni az éttermekben, mit jelent a gluténmentes étkezés. Számtalan esetben láttam már felszolgálókat elbizonytalanodni. Glutén – glükóz jaj, de hányszor keveredik, ha még a laktózmentességet is hozzátesszük, totális lesz a káosz.Kincsre leltem, amikor a mellékelt linken egy letölthető, kinyomtatható kis kártyát találtam, 54 nyelvre lefordítva a lényeget: búza, árpa,... Tovább »
 • Fáradékony vagy? Mindig csak aludnál?

  Fáradékonyság, aluszékonyság, tipikus tünetei a gluténintoleranciának! Van olyan, akinél egy sütemény elfogyasztása is fáradtságérzetet és szédülést okoz. Igen, ennyi is számít!A hétköznapokban gyakran előfordul, hogy egy jó ebéd után legszívesebben aludnál egyet. Majd azt gondolod, egy kis süteménybomba feldob, de közben csak erősödik a durmolás iránti vágy. Ha ez rendszeres vagy krónikusan fellépő probléma, esetleg... Tovább »