Közérzet · 2019.04.03.

GLOBÁLIS – Rekord melegek, szuper tájfunok, mega árvizek, elsivatagosodás

2018 volt az eddigi legmelegebb év Magyarországon. Amint azt a múlt hét végén közölt jelentésében az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) rögzítette, 2018 globálisan a negyedik legforróbb év volt a mérések kezdete óta.

Az országos éves középhőmérséklet 1,8 fokkal haladta meg az 1981–2010-es éves átlagot, és 1901 óta a legmagasabb volt, írja a met.hu. A 2018-as év magyarországi havi hőmérséklet- és a csapadékanomáliáit mutatja be az Országos Meteorológiai Szolgálat kisfilmje, majd rövid kitekintést ad a globális tendenciákról itt.


A globális felmelegedés fizikai és gazdasági következményei egyre gyorsabban jelentkeznek – állítja 2018-as jelentésében az ENSZ Meteorológiai Világszervezete. A WMO az a szervezet, amelyet azért hoztak létre, hogy hiteles információkat szolgáltasson a klímaváltozásról és a Föld ivóvízforrásairól. A jelentés listázza azokat az emberi életekben és pénzben mérhető károkat, amelyeket a klímaváltozás kiváltotta szélsőséges időjárási jelenségek okoztak. A számítások szerint ezek csaknem 62 millió embert érintettek 2018-ban:

  • 35 millióan szenvedtek árvizektől,
  • a Florence és a Michael hurrikán csupán kettő abból a 14 viharból, amelyek „ milliárd dolláros katasztrófákat” okoztak az Egyesült Államokban,
  • a Mangkhut szupertájfun 2,4 millió ember életét keserítette meg főként a Fülöp-szigeteken, 134-en meghaltak,
  • több mint 1600 haláleset tudható be az Európára, az Egyesült Államokra és Japánra lecsapó hőhullámoknak,
  • India Kerala állama száz éve nem látott olyan esőt és árvizet, mint tavaly.

A fentiekről részletesebben itt olvashatunk.

 


[fbcomments]