Életmód · 2023.01.06.

GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS – Bezárnak a sípályák

Minden megváltozott. Semmi sem olyan, mint régen volt. Mintha május lenne és nem január. A sípályák mellett grilleznek a kirándulók, ahelyett, hogy szánkóznának.

Bezárt az eplényi Síaréna a Bakonyban.  „A hosszú napok óta tartó jelentős felmelegedés és a szokatlanul enyhe időjárás miatt a sípályák állapota nagyon leromlott. Mivel nincs fagy, hóágyúzni sem tudunk, így a pályák helyreállítása sem lehetséges. Ezért 2023. január 4-től átmenetileg, a tartós lehűlés megérkeztéig a pályák lezárására kényszerülünk. Amint tudunk havat készíteni, újra kinyitunk és visszavárunk minden havas sport rajongót” – olvasható az eplényi Síaréna honlapján.

sípályák, GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS – Bezárnak a sípályák
Bezárt az eplényi Síaréna. Tartós lehűlésre várnak (Fotó: siarena.hu)

Egész Európában bajban vannak a síparadicsomok, köztük a sívilágkupa helyszínei, Zágráb, a szlovéniai Kranjska Gora és a svájci Adelboden. Csak nagy erőfeszítések árán tudják mesterségesen pótolni azt a havat, ami régen magától értetődő volt. Svájcban például az 1800 méter fölött elhelyezkedő Kleinen Mythen normális körülmények között októbertől járhatatlan a méteres hó miatt. Ma nyári pólóra vetkőzve fényképezkednek ott a napsütésben a túrázók.


sípályák, GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS – Bezárnak a sípályák
Pólóra vetkőzve túráznak a svájci hegyekben 2023 januárjában (Fotó: Bartuc Noémi)

A Svájc északnyugati részén fekvő Delemontban 20 Celsius-fokot mértek január 1-jén. Valahol magasan, 2000 méter felett, Zermattban, St. Moritzban, Saas Fee-ben van hó, ahol egyébként még nyáron sem olvad el, ott üzemelnek a sípályák. A Szarajevó melletti Bjelašnicán is szinte májusi időjárás uralkodik januárban. Pedig itt 1984 februárjában még téli olimpiát is tartottak, annak idején még volt hó bőven. „Semmi sem olyan, mint régen, minden megváltozott” – panaszolta egy szarajevói a nova újságírójának, miközben éppen csevapot sütött egy társasággal a Bjelašnicán síelés helyett.

sípályák, GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS – Bezárnak a sípályák
Sífutópálya 1800 méter fölött Svájcban. Hó volt, hó nem volt
(Fotó: Instagram/Marc/ Private Tour Guide Switzerland)

A témával összefüggő hír, hogy a brit meteorológiai szolgálat közleménye szerint a feljegyzések kezdete óta 2022 volt a legmelegebb év Nagy-Britanniában, 40 Celsius-fokos csúcshőmérséklettel, aszállyal. Kiemelve, hogy a környezetszennyezés által előidézett éghajlatváltozás miatt várhatóan három-négy évente lesznek ilyen, normális körülmények között több száz évente előforduló jelenségek. A britek előrejelzése szerint 2023 lesz a legmelegebb év a feljegyzések történetében.

Snowboardozás helyett áttérnek homokboardra a téli sportok kedvelői?


[fbcomments]