Kultúra · 2022.04.21.

Gizella Napok – Több mint ötven ingyenes program

Közel húsz helyszínen több mint ötven ingyenes programmal várja az érdeklődőket a Gizella Napok május 2. és 8. között Veszprémben.

Veszprém kulturális életének meghatározó eseményét két év kihagyás után idén 29. alkalommal rendezik meg a királynék városában.

A város ezeréves történelmi hagyományát és a mai kor programkínálatát ötvöző Gizella Napok ebben az évben Veszprém város és a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. közös szervezésében és támogatásával valósul meg.


Az egyhetes rendezvénysorozat hagyományos, Veszprém történelmi múltjához és Gizella királyné alakjához kapcsolódó programjainak, a Gizella-díjak átadásának, Pál István Szalonna és bandája ünnepi műsorának, valamint az ünnepi szentmisének az Óváros tér ad majd helyet. A történelmi felvonuláshoz idén Veszprém városrészei, valamint pálinka lovagrendek és egyesületek is csatlakoznak. Május 7-én és 8-án a népművészeti kirakodóvásár idén rendhagyó helyszínen, a posta előtti téren és a Kossuth utcán várja majd a látogatókat. A programsorozat összeállításában a város kulturális intézményei, a megyeszékhelyen élő nemzetiségek, valamint civil szervezetek, egyesületek is részt vesznek.

Minden eddiginél gazdagabb könnyűzenei kínálat is várja az érdeklődőket három helyszínen, az Óváros téren, a Hangvilla előtti téren és a Vár Áruház előtti téren. Az Elefánt, a Carson Coma, a KFT, a Deák Bill Blues Band és a PASO mellett a fellépők között a veszprémi és helyi kötődésű zenekarok is színpadra lépnek, így a Vad Fruttik, a Hősök, az LGT Emlékzenekar, az M.C.S. Blues Band, a Swing-Swing együttes és az Improgress is.

A Veszprém–Balaton 2023 Zrt. a Gizella Napok több helyszínén is megjelenik. Május 7-én és 8-án délután VEB 2023 EKF Percek címmel kötetlen beszélgetésekre várják az érdeklődőket a FortunArt udvarba, ahol az idei Magyar Mozgókép Fesztiválról, a Kulthálóról és a Pajta Programról, illetve az Utcakép fejlesztési program sikereiről és kihívásairól is szó esik. Emellett a programsorozat idejére egy információs pontot is létesítenek.

A képzőművészeti programoknak a FortunArt udvar ad otthont. Szombaton és vasárnap ezen a helyszínen WAMP Design Vásár, szoborfestés Ozsváth Gergely „Menthával”, graffiti & workshop, 3D aszfaltfestés a GyulaiART-tal, PAINT JAM – képzőművészeti performansz. A Művészetek Háza szervezésében szabadtéri festészeti akció és irodalmi piknik, valamint a Nyitott Műterem alkotói várják a látogatókat.

A Gizella Napokhoz kapcsolódóan a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros és a Kunszt! pályázatot hirdetett RAGYOGJ! – a plakát és a kreativitás ünnepe címmel a felsőoktatási intézmények művészeti képzésben résztvevő hallgatók, illetve hivatásos grafikusok és tervezőgrafikusok számára. A beérkezett pályaművekből nyíló szabadtéri plakátkiállítás és az azt kísérő plakáttervezési workshopokból álló programsorozat célja, hogy a hagyományos plakátművészet segítségével ünnepeljük a kulturális fővárost és egyben bemutassuk a plakát új, a vizualitásban betöltött szerepét.

A Gizella Napok alatt, május 7-én veszi kezdetét a GyereKert gyermekfesztivál, melynek keretében öt napra Gizella királyné udvarává változik a Színházkert. A gyermeknapig tartó programsorozat koncertekkel és számos meglepetéssel várja a kisgyermekes családokat. Május 7-én és 8-án, 15-én, 22-én és 29-én a Színházkertben megelevenedik a Lovarda, a Könyvtár, a Palota kert, a Lovagterem és a Trónterem is. A legkisebbek önfeledt szórakozásáról többek között a Kaláka, Szalóki Ági, az Apacuka zenekar, a Rutkai Bori banda és Kovácsovics Fruzsina gondoskodik.

A vezető képen a Vad Fruttik. Fotó forrása: macsekkolo.hu


[fbcomments]