Kultúra · 2016.04.21.

GIZELLA-NAPOK – Kulturális életünk esszenciája

Jöjjenek és ismerjék meg Veszprém kulturális életét, annak esszenciáját a 25. Gizella-napokon! – ezekkel a szavakkal invitálta a városban és környékén élőket a rendezvényre Porga Gyula polgármester a jubileumi programsorozatot beharangozó sajtótájékoztatón.

Minden eddiginél gazdagabb programkínálattal lepik meg a veszprémieket és a városba látogatókat a szervezők a május 2-ától 8-áig tartó Gizella-napokon, és annak érdekében, hogy a közönség semmiről se maradjon le, a Veszprémi Programiroda egy újságot állított össze, amely az összes fontos tudnivalót tartalmazza az eseménysorozattal kapcsolatban.


Május 8-án a közönség láthatja a bajor–magyar koprodukcióban készülő Gizella és István című zenés történelmi játékot, amelynek megálmodója Stefan Daubner gimnáziumi tanár. Ő és a tanítványai utaznak Veszprémbe, hogy Erdélyi Ágnes karnagy tanítványaival karöltve bemutassák az általuk musicalnak nevezett előadást.

A három évvel ezelőtti ősbemutató DVD-jét látva mondtam igent a tanár úr felkérésére – mesélte a sajtótájékoztatón Erdélyi Ágnes, Veszprém Város Vegyeskarának karnagya. – Az előadás egy teljesen új perspektívába helyezi Gizella és István történetét. Megismerünk két tizenéves fiatalt, akiknek az útja nem az lesz, amit terveztek, hanem amit a történelem kijelöl számukra. Az előadás nyelve latin, német és magyar, és júniusban Passauban is fellépünk ezzel a koprodukcióval.

Passaui barátaink idén is nagy számban képviseltetik magukat a Gizella-napokon – mondta Szabó Gyuláné, a Veszprém–Passau Baráti Társaság Egyesület elnöke. – Az ezeréves közös múlt tiszteletére 2000-ben írta alá a testvérvárosi szerződés Passau és Veszprém vezetése. Ezután mindkét városban megalakult a baráti kör, amelynek tagjai azóta is azon fáradoznak, hogy megismerjék a partnervárost, illetve megismertessék saját városukat. A Gizella és István című történelmi játék méltó lezárása lesz a Gizella-napoknak.

A Gizella-napi sajtótájékoztató a Hangvillában. Fotó: a szerző

A Gizella-napi sajtótájékoztató a Hangvillában. Fotó: a szerző

A veszprémiek nagy örömére a rendezvény ideje alatt a Színházkertben megnyitja kapuit a kertmozi, amely legendás hely volt a hetvenes-nyolcvanas években. Ezúttal csak a helyszín lesz nosztalgiázásra alkalmas, a filmek maiak. Aki még nem látta a Liza, a rókatündért, a Saul fiát, a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlant, most pótolhatja mulasztását, és válogathat a többi film közül.

A nézők kapkodhatják a fejüket, hiszen pár nap leforgása alatt fellép a városban a Csík-zenekar Ferenczi Györggyel és a Rackajammel, a Maszkura és Tücsökraj, a Mrs. Columbo, Marót Viki és a Nova Kultúr, az Infusion Trio, a Parnograszt, Bogdán Norbert, az LGT-emlékzenekar, a Pribojszki Mátyás Band és a Kistehén.

Rengeteg gyerekprogram várja a legkisebbeket, köztük a 15 éves Kabóca Bábszínház több fellépése. Mivel Veszprém idén a finnugor kulturális főváros, az egyes finnugor népcsoportokat bemutató helyszínnel is várják az érdeklődőket. Érdekes látványosság lesz az a 15 perces, háromdimenziós animációs film, amely Magyarország történelmét mutatja be. A Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány pedig bepillantást enged a tevékenységébe a Gizella-napok alatt.

A felsorolást folytathatnánk a Művészetek Háza programjaival, azon belül is a Mese a nőről, aki… című táncszínházi előadással, több kiállítással, a Gizella Nőikar fellépésével, az elmaradhatatlan népművészeti kirakodóvásárral, de jobb, ha minden érdeklődő szerez magának egy Gizella-napi programújságot, vagy megnyitja ezt az oldalt, és maga csemegézik a gazdag kínálatból.


[fbcomments]