Kultúra · 2023.04.24.

GIZELLA NAPOK – Jubilál a fesztivál

Közel 30 helyszínen több mint 70 ingyenes programmal várja az érdeklődőket a Gizella Napok május 7. és 14. között Veszprémben.

A programsorozat két év kihagyás után tavaly megújult formában tért vissza a város kulturális vérkeringésébe, idén pedig 30 éves jubileumát ünnepli Veszprém kiemelt összművészeti fesztiválja. A kerek évforduló és az Európa Kulturális Fővárosa cím alkalmat és lehetőséget ad arra, hogy a Gizella Napok egy minden eddiginél nagyobb szabású rendezvénysorozatként mutassa be Veszprém és a régió gazdag kulturális életének értékeit és sokszínűségét.

A Gizella Napok eseményei Veszprém város és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program (EKF) közös szervezésében és támogatásával valósulnak meg. A programsorozathoz idén Veszprém testvérvárosaiból érkező észt, finn, erdélyi, felvidéki, lengyel produkciók is csatlakoznak.


A nyolcnapos fesztivál hagyományos, Gizella királyné alakjához kapcsolódó programelemeinek, a Gizella-díjak átadásának, valamint az ünnepi szentmisének idén a várszínpad ad helyet. A történelmi felvonuláshoz hagyományőrzők, Veszprém városrészeinek képviselői és a Veszprémi Középiskolai Kollégium és a Kollégium Alapítvány Gizella projektjének modelljei is csatlakoznak.

Programok a várban

A Gizella Napok hétvégéjén, május 12-én megnyitja kapuit a veszprémi vár. A Veszprémi Főegyházmegye 2020 és 2025 között zajló, állami támogatásból megvalósuló nagyszabású műemlékvédelmi fejlesztését bemutató Work in Progress 2023 kiállítássorozat betekintést nyújt a veszprémi várnegyed megújulásának kulisszái mögé és a műemlékvédelmi munkáiba. A kiállítás mellett számos program várja az érdeklődőket a várnegyedben ezen a hétvégén. A látogatók filmvetítések, előadások, egyéni és vezetett túrák formájában ismerkedhetnek meg a beruházással, bemutatják az érsekség megújult borait, orgonajátékok és gregorián dallamok csendülnek fel. A Magyar Honvédség Légierő Zenekara, a Mendelssohn Kamarazenekar és az Orlando Énekegyüttes közreműködésével bemutatják a tavaly meghirdetett Gizella mise és fanfárpályázat első helyezett műveit. Minden program kezdetét egy fanfár jelzi majd a Szentháromság téren.

Gazdag könnyűzenei kínálat

A fesztiválhétvégén, május 12-én, 13-án és 14-én minden eddiginél gazdagabb könnyűzenei kínálat várja az érdeklődőket. A koncertek idén öt helyszínen zajlanak: az Óváros téren, a Hangvilla előtti téren, a Vár Áruház előtti téren, a Szentháromság téren, valamint az akusztikus produkcióknak helyet adó Fortuna udvarban. A 30Y, az Irie Maffia, a Punnany Massif, a Hooligans, a Neoton Família, a Budapest Bár, valamint a Csík Zenekar mellett a fellépők között olyan veszprémi és helyi kötődésű zenekarok is színpadra lépnek, mint a Rubber Puppet, a Hollywoodoo és a Hősök. A Gizella Napok programsorozata idén is a Gizella Nőikar koncertjével zárul május 14-én 18 órakor a Megyeháza Szent István termében.

A képzőművészeti programoknak a FortunArt udvar, valamint idén új helyszínként a szomszédos Gizella és a Sarolta udvar adnak otthont. A WAMP pop-up design vására és street art bemutatók mellett a Művészetek Háza Veszprém szervezésében művészek és diákok részvételével szabadtéri festészeti akció, interaktív grafikai bemutató és workshopok várják az érdeklődőket.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa és a KUNSZT! a Gizella Napokhoz kapcsolódóan idén is plakátpályázatot hirdetett RAGYOGJ! – A ZENE VÁROSA, a plakát és a kreativitás ünnepe címmel. A pályaművekből egy nagyszabású kültéri plakátkiállítás keretében láthatnak majd válogatást az érdeklődők.

Gyerekbirodalom a Színházkertben

A tavalyi sikerre való tekintettel idén is igazi gyerekbirodalommá alakul a Színházkert. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében tavaly debütált kezdeményezés idén is egy sokszínű gyermekfesztivállal köti össze a Gizella Napokat és a gyermeknapot. Május 13-án és 14-én, 20-án és 21-én, valamint 27-én, 28-án és 29-én valóságos mesevilág várja a családokat a Színházkert ligetében koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal, játszóházzal, kalandjátékkal.  Idén olyan különleges események teszik még színesebbé a programkínálatot, mint a Szörnyek és Sellők zenés meseelőadás premierje, vagy a Libertalia Collective moves című előadása. Visszatérnek továbbá a tavalyi fesztivál nagy közönségkedvencei is: a Hangolóra interaktív hangszerkiállítás és a STAMP design tematikájú foglalkozás, de a Színházkert bokrai között felbukkannak majd a Trillamanók is. A háromnapos pünkösdi hétvégén a GyereKert ad otthont a 10. Színházi Olimpia Bábművészeti Világtalálkozó produkcióinak is.

A vezető képen a Gizella Napok egyik fellépője, a Csík Zenekar. Fotó: csikband.hu


[fbcomments]