Közérzet / Kultúra · 2022.05.07.

Gizella Napok – A változtatás nem szentségtörés

Veszprém belvárosa színes forgataggá vált a Gizella Napok egyhetes programsorozatának zárónapjára. A kellemes időjárás, a Kossuth utcai kézműves vásár, a hagyományos történelmi felvonulás a városrészek zászlóinak kíséretében és az Óváros téren megrendezett Gizella-napi ünnepség tömegeket csalt az utcára.

A záróünnepen Porga Gyula polgármester köszöntötte a veszprémieket és adta át az idei Gizella-díjakat a Nagy Marianna által vezetett Szilágyi Táncegyüttesnek, dr. Szalay Tímeának, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnökének, valamint Kugler Gyulának, a Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatójának. A Gizella Napok díjazottjai több évtizedes elkötelezett munkásságuk és a közösségért végzett kimagasló tevékenységük elismeréseként vehették át a közgyűlés által odaítélt kitüntetésüket.

A polgármesteri köszöntőben egyebek között elhangzott, hogy a pandémia két nehéz éve ellenére sikeres időszakot tudhatunk magunk mögött. Ebben fontos szerepet játszott az elődeinktől örökölt bátorságunk, kreativitásunk, felkészültségünk, valamint a kormánnyal és a Jóistennel ápolt kiegyensúlyozott kapcsolatunk.


Valamennyien láthatjuk, hogy városunkban mennyi minden épül, újul és szépül meg – mondta Porga Gyula, majd így folytatta: „Minden változás óhatatlanul vitákat generál, értelmeseket és értelmetleneket egyaránt. A változtatás – még a rossz szokások, beidegződések ellenében is – mély elkötelezettséget és nagy energiát igényel. Küzdelmet, amit könnyebb elkerülni, mint megvívni. Sok helyütt ezért marad a mozdulatlanság. Veszprém nem az a hely. Itt megvívjuk csatáinkat, aztán nekifogunk az átalakításnak. Mert a múlt szép, a múlt jó, a múltból lehet sokat tanulni. De a múltban nem lehet a jelen követelményei szerint élni. A változatlan múlt gúzsba köt, lenyomja a tehetséget, az ambíciót, a kreativitást. Természeti és épített környezet szegélyezi életünket, és hozzájuk nyúlni nem szentségtörés, bárki is állítja ennek az ellenkezőjét. De kötelező az értő, szakmailag megalapozott, gondos eljárás. Itt Veszprémben erre törekszünk.”

Beszélt az EKF 2023 által megteremtett pezsdülésről, a már eddig megvalósult sikeres programokról és arról, hogy az Európa Kulturális Fővárosa programév nem valaminek a csúcsa lesz, sokkal inkább egy állomása az európai élvonalba vezető útnak. Az évtized végére – saját kategóriánkban – a kontinens húsz legélhetőbb városa közé akarunk tartozni. Ennek jegyében született meg Veszprém 2030-ig szóló stratégiája, amelyet a város polgárai is értékelhettek és véleményezhettek. 2030-ra a harmónia, a magas életminőség és az erős közösségek városa kívánunk lenni – foglalta össze minden veszprémi óhaját a polgármester.

A Gizella Napok ma este még izgalmas koncertekkel, holnap pedig 11 és 17 óra között a Fortuna udvarban a Nyitott Műterem csalogató rendezvényével és a Kossuth utcai kézműves vásárral várja az érdeklődőket.

Vezető képünkön balról jobbra: Kugler Gyula, a Szilágyi Táncegyüttes két táncosa és Nagy Marianna, dr. Szalay Tímea, valamint Porga Gyula. Fotók: a szerző


3 hozzászólás

 1. Szalai Emma szerint:

  Különösen izgalmasak a koncertek a belvárosban élőknek. Jó lenne tíz után aludni, de hát mindent a kultúráért!

  • Kiss gyula szerint:

   Hol él kedves hölgyem mert a valóságban nem az biztos.Végre valami történik ebben a szép álmos városban akkor az már baj ha semmi a jó.Le lehet menni a nyaralóba vagy be lehet csukni az ablakot. nem kötelező a kultúrát és a minőséget hallgatni mert még ártalmas lesz és beteggé tesz.El kéne gondolkodni egyes embereknek azon hogy egyáltalán kel e a városba művészet vagy nem.Én egyes embereket nem értek hogy mindig csak a negatív hozzá értés és semmi jó. A jó értelmes kritikának van értelme de amit ön leírt annak semmi értelme nincs.Megkérdezett valakit erről hogy mi a véleménye.Szerintem 10 – 9 biztos nem támogatná.Más én kin voltam és se balhé se mocskolódás.Végre az emberek ki mozdultak a műbezártság után.Aminek semmi értelme nem volt.Ez nem le részegeskedésről szólt azt én sem támogatom ez a minőségről szólt meg arról hogy érezzük már végre jól magunkat.Nem kell Győrbe Székesfehérvárra és Budapestre menni a minőségi kultúráért végre ide is eljött jó lenne mindig ez a szint.Mert az utca zene teljesen el laposodott.A rozé rizling is kezd az lenni.És az árak se voltak elszállva.2023 LEGYEN A KULTÚRA MINŐSÉG ÉVE.KÖSZÖNÖM HOGY MEGHALLGATOTT ENGEM.ÉS KÉREM HOGY A KULTÚRA LEGYEN A SZEME ELŐTT.

 2. László Péter szerint:

  Sok helyre jellemző a mozdulatlanság. “Veszprém nem az a hely” – valóban. Ami az épített környezetet illeti sikerült a földdel egyenlővé tenni a belváros egy részét, a Kossuth utcát és a Cserhátot, majd a “korszerűség” és a “haladás” jegyében felépíteni a panel kockaházakat és városunk büszkeségét a 20 emeletest. “Szerencsére” volt egy első titkárunk, Papp János, aki keresztülvitte. De hát Veszprémnek nincs szerencséje. Egészen furcsa fintora a sorsnak, hogy most meg a veszprémi érsek látott hozzá, hogy a székesegyházat és a várat ugyancsak a “korszerűség” és “haladás” jegyében tegye tönkre. Valóban mi értelme van a múltat megőrizni? Mi értelme van a műemlékvédelemnek? Mi értelme van az ásatásoknak? Mi értelme van a múzeumoknak?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]