Szórakozás · 2017.03.27.

GEOTÚRA – Alsóörsi titok a trafó mögött

A legnagyobb titkok mindig a legvalószínűtlenebb helyeken rejtőznek. Ez a mondás Alsóörs esetében is beigazolódni látszik, hiszen a település legnagyobb geológiai szenzációinak egyike a főutcán, a trafó mögött húzódik meg: egy kőszikla a paleozoikumból, a földtörténeti ókorból. A több százmillió éves kőszikla szelíden beilleszkedve a tájba és a házak rendjébe. Nagy idők tanúja, hiszen akkor keletkezett, amikor óceánok nyíltak szét, záródtak össze, kontinensek ütköztek.

Sárdy Julival, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakvezetőjével jártuk a kősziklánál, az Endrődi Sándor utcában.

A túravezető egy félbevágott almával tette szemléletessé bolygónk rétegeinek kialakulását, majd játékosan ötvenmillió éves lépésekkel érzékeltette a paleozoikum hat időszakát: kabrium, ordovicum, szilar, devon, karbon és perm. Utóbbiból, a permből származik a vörös kő, Alsóörs jellegzetes építőanyaga. A tavaszba merült falut – az emelkedőket, keskeny utcákat, kőlépcsőket – járva mindenfelé vörös követ láttunk, ebből épültek a régebbi házak, de az újabb kerítések, falak, lépcsők, küszöbök is.

Az egykori vöröskőfejtő helyén most amfiteátrum áll. Ahogy felkapaszkodtunk az idő mállasztotta vörösköveken, s leültünk a legmagasabb lépcsőfokokra, amelyeket már átmelegített a kora tavaszi napsütés, csodálatos kilátás nyílt a környező szelíd lankákra, szőlőskertekre, Felsőörsre. A kis, egymás mellé települt falvak, Felsőörs, Lovas, Alsóörs, Paloznak és Csopak egymás rokonai, de ha közelebbről megnézzük őket, külön-külön apró csodákat rejtenek. Érdemes újra és újra fogékony, felfedező szívvel végigjárni akár a szülőfalunkat is, mert mindig tudunk egymásnak valami újat mutatni, ha mást nem, egy frissen kitáblázott vöröskő ösvényt, vagy két szikla közötti résen kibújt ibolyát. Előcsalni rejtekhelyükből az emlékeket, hogy szóljanak hozzánk. Turistaként errefelé barangolni meg pláne érdekes. A virágzó sárgabarack- és mandulafák alatti régi házakon feliratokat betűzni, hogy felidézzük a mesék és a legendák világát. Közben magunkkal ragad a hangulat, és élvezzük a szombati nyugalom és henyélés örömét.

 

 

 


[fbcomments]