Közérzet · 2021.01.26.

GAZDAGOK, SZEGÉNYEK – A járvány miatt még jobban szétnyílt az olló

Az Oxfam legfrissebb jelentése szerint a világ 10 leggazdagabb emberének a jövedelme 540 milliárd dollárral nőtt meg a járvány kezdete óta, és ez az összeg elég lenne arra, hogy a világon mindenkit beoltsanak, illetve megakadályozzák, hogy bárki is a vírus miatt szegényedjen el – írja a 444.hu.

A milliárdosok vagyonának gyarapodása akkora volt, mint amennyi pénzt a G20, azaz a világ 20 leggazdagabb országának kormánya a járvány okozta válságkezelésre fordított. Az Oxfam számítása szerint 2020. március 18-a és december 31-e között a világ dollármilliárdosai 3,9 ezermilliárd dollárral növelték a vagyonukat.


A tíz leggazdagabb ember összesen 540 milliárd dollárral lett gazdagabb. Köztük van Jeff Bezos, Elon Musk és Mark Zuckerberg is. Bezos annyival vagyonosabb lett 2020 szeptemberére, hogy az Amazon 876 ezer alkalmazottjának adhatott volna egy 105 ezer dolláros bónuszt, és még mindig ugyanannyi pénze lenne, mint a járvány előtt volt.

A járvány miatt ugyanakkor a világ legszegényebb embereinek egy évtizede is elmehet arra, hogy ismét ugyanott tartsanak, mint 2020 előtt. Az Oxfam becslése szerint 200–500 millió között lehet azoknak a száma, akik a járvány következtében váltak szegénnyé. Ezzel egy két évtizede tartó trend fordult meg, ugyanis az elmúlt időszakban folyamatosan csökkent a szegények száma a világban.

A 444.hu összefoglalója itt elolvasható.

 


[fbcomments]