Közérzet · 2019.02.21.

GAZDAGOK – Nyílik az olló

Sokaknál a bicska is: egyre nő a leggazdagabb magyarok száma, no meg vagyona. Már négyezer ember rendelkezik milliárdos vagyonnal.

Tisztára a világgazdasági tendenciákkal összhangban változik a magyar társadalom. Az egyik oldalon nagy ütemben nő a szegénység, a másik oldalon a vagyonosok aránya. Akár dicsekedhetnénk is: a Blochamps Capital Pénzügyi Tanácsadó cég adataiból az derül ki, hogy a 120 leggazdagabb magyar fejenként 10 milliárd forintnyi vagyont halmozott föl.


Tudom, erre szoktunk legyinteni, hogy egy, kettő, sok. Távolinak tűnnek a 100 milliók, hát még a milliárdok, elképzelni sem tudunk annyi pénzt. Ebben segítenek a tanácsadók. Ha a tavalyi átlagbéreket vesszük, az 203 ezer forint volt. Egy átlagbérrel fizetett munkavállalónak 410 évig kellene folyamatosan dolgoznia, hogy egymilliárd forintnyi vagyonhoz jusson. Úgy is érzékeltethetjük az összeg nagyságát, hogy 200 darab ötvenmilliós családi ház vásárolható tízmilliárdért.

A létminimum alatt élőket feltehetően nem érdekli, hogy a spirál mozgása gyorsulni fog: tíz év múlva ők még szegényebbek lesznek, viszont 25 ezer magyarnak lesz fejenként több mint 300 milliós megtakarítása. Ha mazochista vagy kíváncsi, erről itt talál több adatot.

 


[fbcomments]