Közérzet · 2022.09.08.

GÁZ – Hány fok lesz az iskolákban?

Két hetük van a minisztereknek arra, hogy kitalálják, hogyan érhetik el a területükön a gáz felhasználásának 25 százalékos csökkentését – tájékoztat a telex.hu a kormányinfóról.

Az, hogy az iskolákban is 18 fokra kell-e vinni a hőmérsékletet, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerint még nem eldöntött ügy. Az egyházi iskoláknak pedig ugyanazt a támogatást kell megkapniuk, amit az államiak kapnak.

Eszerint 200 millió köbméteres spórolást jelenthet az állami intézmények gázfelhasználásának csökkentése. A kormány szerint a szociális intézményeknek is igyekszik segíteni a kormány, de „a fenntartó az elsődleges felelős”.


Gulyás is durva télre számít, de szerinte Európában mindenhol erről beszélnek. Szerinte Magyarországon – a nyugattal szemben – a fő probléma nem az, hogy lesz-e gáz vagy áram, hanem az, hogy mennyiért.

– Természetesen az MVM-et, mint állami céget tudja utasítani a kormány arra, hogy „a piacinál indokoltnál” kevesebb garanciával is adjon el gázt a bajba kerülő önkormányzatoknak – mondta Gulyás az RTL kérdésére.

A miniszter szerint nem elképzelhető, hogy az MVM ne adjon ajánlatot egy önkormányzatnak.

Az utóbbi napokban több önkormányzat is jelezte, hogy egyáltalán ajánlatot sem kapnak az általuk kiírt gáztenderekre, ezért nem jutnak gázhoz.

Az önkormányzatok helyzetéről Gulyás elmondta, hogy folyton tárgyalnak, de az elsődleges feladat, hogy mindenki saját maga gazdálkodja ki a többletköltségeket. Az önkormányzatoknak nyújtott segítségről azt mondta a miniszter, hogy akkor avatkoznak be, ha például egy cég csődje miatt nincs fűtés egy lakásban. Arra a kérdésre, hogy vehetnek-e fel hitelt az önkormányzatok, azt mondta, egyelőre tárgyalnak.

Mai írásunk a témával kapcsolatban itt olvasható.

Fotó: Máthé Zoltán/MTI


1 Response

  1. tjk szerint:

    A 18 fokban ülni az iskolában! Kinek jutott eszébe ez a beteg ötlet? Aki ezt akarja az a diákokat szándékosan megbetegíti. Ez pedig lehet bűncselekmény. Persze a büntetőjogot egy éjszaka át lehet írni, akár visszamenőleg is. Ez már olajozott gyakorlat…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]