Életmód · 2016.02.05.

GASZTROVÍKEND – Töltött hold

Felvonulnak a Balaton legjobb éttermei a hétvégén a fővárosba, ugyanis gasztrovíkendet rendeznek február 5–7-ig a Hold utcai piacon Budapesten. Mindennap 11–22 óra között kóstolhatók az ételkülönlegességek a vászolyi sajtoktól a malacfülön keresztül a japán konyháig. Találóan Töltött holdnak nevezték el a rendezvényt.

Most divat piacon enni. Azt mondják, a világvárosokban nem vásárolni járnak a piacokra, például Bécsben a Naschmarktra, hanem enni. Persze régen is ettünk a piacon meg kifőzdékben, de nem divatból, hanem részint, mert olcsó volt, kényelmes, meg mert mindig is tudtuk, hogy egy városról sok mindent elárul a piaca. Például a rovinji piacon reggel burekot enni és travaricát inni, maga volt a boldogság. A budapesti Hold utcai piacon jóval komolyabb ételeket kínálnak ennél és igényesen. Igaz, hogy nincs csokornyakkendőjük a pincéreknek, de azért a catering ma már egy külön világ. A gasztrovíkenden fönt lesz a csopaki Márga, tudtuk meg Deli Jánostól, a borbisztró egyik tulajdonosától, készül továbbá a füredi Baricska és a veszprémi Chianti, a badacsonytomaji Kishableány, valamint egyébként is állandó üzlete van ott a vászolyi sajtosnak. A Baricska séfje keleméri birkapörkölttel készül, a Chianti szarvasgombás mangalicapofával és sztrapacska royallal, a Kishableány vízikutyával (hot dog harcsahurkával, vaszabis savanyú lilakáposztával és uborkákkal). A Márga standján halleves várja a vendéget fogaspástétommal és házi tésztával, illetve citrusos tokhal céklás galuskával.


Szakértők szerint nemcsak romantikus piacon enni, hanem nagyon logikus is, hiszen joggal feltételezzük, hogy ott a legjobb nyersanyagból főznek, mert ott étkezik a hentes, a zöldséges, akiknek csak frisset lehet adni, a piacokon kóstolhatók az első finom szezonális termékek. Ezen a pesti piacon pedig Bíró Lajosék abszolút kreatívan alakítják a kínálatot a Séfek utcájában, a Buja Disznók, a Vörös Homár és egyéb vendéglátóhelyeken.  Aki nem jut el a pesti gasztrovíkendre, az csak szurkolhat, hogy eszébe jut valami hasonlót összedobni a Balatonnál is, akár valamelyik piacon vagy strandon – legalább egy hétvégére.


[fbcomments]