Kultúra · 2022.08.05.

GARTEN BALATON – A művek váljanak az életünk részévé!

Ma nyitotta meg kapuit az augusztus 14-éig tartó Garten Balaton elnevezésű kistérségi fesztivál Lovason, ami az alapítók szerint talán az egyetlen összművészeti fesztivál a Balaton-parton.

– A Garten Balaton célja a kortárs művészet népszerűsítése, bemutatása – mondta az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Schneller János, a rendezvény egyik alapítója. – Itt minden a vizualitásról, a kortárs képzőművészetről és a fotográfiáról szól. Lovason négy képzőművészeti, Felsőörsön négy fotóművészeti, Csopakon egy csoportos és egy egyéni, Alsóörsön szintén egy csoportos fotókiállítással várjuk a vizuális művészetek szerelmeseit. Lovason és Felsőörsön közel negyven programmal készültünk.

Schneller János Victor Vasarelyt is idézte: „Feltételezem, hogy az ember a képzőművészet iránt ugyanolyan mély vágyakozást érez, mint a ritmus és a zene iránt. Természetéből adódóan vágyik az érzékletes örömökre, és – hiszem – ismét megvan minden lehetőség, hogy ezt a vágyát ki is elégítsük.”


– Ennek érdekében az érzékenyítésre, az előítélet mentes befogadásra, az értelmezés szabadságára és az élményszerű befogadásra, a művel való találkozásra helyezzük a hangsúlyt – kapcsolódott Vasarely gondolatmenetéhez Schneller János. – Közvetítők vagyunk, akik a művészi látásmódok, a képek és az emberek találkozásában vagyunk érdekeltek. Fontosnak tartjuk, hogy a művek bekerüljenek az otthonokba és az életünk részévé váljanak. Egy olyan diskurzus létrehozásában, ahol a művészet közkinccsé válik, ahol közös képnyelv alakulhat. Ennek érdekében beszélgetéseket szervezünk művészetről, ahová művészeti szakembereket, gyűjtőket, galériásokat és más szakmák képviselőit kérjük fel arra, hogy mondják el gondolataikat. Interaktív tárlatvezetéseket tartunk, ahol nincsenek tabukérdések. Filmvetítéseink is a képzőművészetről szólnak. Koncertjeinken kortárs kísérletek, vagy művészek lépnek föl, és a társművészeti programjainkra érkezők is megtekintik kiállításainkat.

A rendezvénynek már rengeteg támogatója van, beleértve a programoknak helyet adó települések önkormányzatait is. Indulás után csatlakozott a szervezőkhöz a fővárosi Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ.

– Két éve tévedtem ide, a rendezvényre, és azonnal odamentem a szervezőkhöz, hogy a központunk szívesen együttműködne velük. Így kezdődött – emlékezett vissza Kőrösi Orsolya, a RCKFK igazgatója. – Együttműködésünk egyenrangú és baráti.

A bőséges kínálatból mi most csak párat emelünk ki. Augusztus 7-én, vasárnap 17 órakor a lovasi Nagy Gyula Galériában a fesztivál irodalmi programjainak egyik szerkesztője, Fenyvesi Ottó olvas fel költőbarátaival, Zentai Adéllal és Zalán Tiborral. Az irodalom és a gasztronómia határterületén Cserna-Szabó András író és Darida Benedek szerkesztő kalauzolják az érdeklődőket a felsőörsi Civil Házban augusztus 10-én, szerdán 18 órától. Augusztus 12-én, pénteken 17 órától szintén a lovasi Nagy Gyula Galériában DrMáriás tárlatvezetését kísérhetik figyelemmel a megjelentek. (A Van képünk hozzá! című kiállításon 50 alkotó több mint 200 műve közül válogathatnak az érdeklődő képvadászok. Az alkotások megvásárolhatók.) A Verslábak neccharisnyában augusztus 14-én 20 órától ugyanott négy színésznő (Dobra Mária, Sárközy-Nagy Ilona, Szirmai Melinda, Tarr Judit) boncolgatja magát magyar költőnők versein keresztül.

– A gyerekekre is gondoltunk – mondta a sajtótájékoztatón Bánki Ákos, a Garten Balaton másik alapítója. – Aktívan működik a gyereksarok, hétköznapokon délelőttönként pedig a 8–12 éveseknek tartunk foglalkozásokat.

– A Művészetek Háza Veszprém idén csatlakozott a rendezvényhez – folytatta Grászli Bernadett, az intézmény igazgatója. – A Művészetek Háza Veszprém 2023-ban, amikor Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa egy képzőművészeti rezidenciaprogramot valósít meg. Ennek a része a felsőörsi Eat Design című kiállítás is.

A Garten Balaton teljes programajánlója itt böngészhető.

A Felsőörsi Fotóudvar kiállításairól itt olvashat.

A vezető képen balról jobbra a sajtótájékoztató résztevői: Grászli Bernadett, Mucsi Emese, az RCKFK kurátora, Schneller János, Kőrösi Orsolya, a RCKFK igazgatója és Bánki Ákos. Fotók: a szerző


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]