Sport · 2022.11.17.

KÉZILABDA – Gál Dominik apja nyomdokain

A mai, modern, gyors kézilabda egyik fontos játékeleme, hogy minél kevesebbet kelljen cserélni támadás-védekezésben. Gál Dominik ebben játszhat fontos szerepet.

Gál Dominik az élvonalbeli, horvát HRK Goricától érkezik a kiesés elől menekülő Fejér-B.Á.L Veszprém NB I.-es férfi-kézilabdacsapathoz. A gárdán példátlan sérülési hullám söpört végig – felborítva ezzel mindent, ami elengedhetetlenül szükséges a nyugodt, kiegyensúlyozott munkához.

Már sejteni lehetett, hogy valami történik a háttérben, amikor Éles József klubtulajdonos és a korábbi, legendás beálló, Gál Gyula, a veszprémi szurkolók kedvenc Gyuszkója többször is együtt kávézott. Ők ketten számos bajnoki aranyérem és Magyar Kupa elsőség közös kovácsai. Bajnokok Ligája döntőben is játszottak együtt. Válogatottbeli harcostársak is voltak.


Van még egy fontos, közös kapocs ebben a kapcsolatban. A most érkező Gál Dominik, aki édesapjához hasonlóan szintén a beállóposzton pallérozódott a Zágráb fiókcsapatában, kisgyerekként szintén az Éles Kézisuliban tette meg az első lépéseket a sportágban a klub ügyvezető gyerekeivel. És most megint egy csapatban játszhatnak együtt. Dominik tehát hazatért. Itt is igaz a mondás: nem esett messze az alma a fájától. Sőt, a kis Gyuszkó is vagány srác. Minden téren apja nyomdokaiban jár.

– Nagyon büszke vagyok a fiamra, mert rengeteget fejlődött a horvát klubjában – mondta Gál Gyula. – Dominik ma már egy oda-vissza játszó, ötvenperces kézilabdázó, aki remélhetőleg gyorsan beilleszkedik a veszprémi együttesbe.

Az édesapa, aki játékosként Zágrábban is kézilabdázott, kiválóan kamatoztatta a kapcsolati tőkéjét, amikor fiát ott dobta a sportág mélyvizébe. Ennek egyik hozadéka, hogy Dominik már az idén a harmadik számú nemzetközi porondon, a Challenge Kupában is pályára lépett. Egykori, szintén ÉKI-s csapattársa, a cseh Extraligában játszó Bendicsek Ákos – képünkön piros mezben – együttese, a Nove Veszeli ellen.

Az új szerzemény már azzal szintet lép, hogy akár a portugál Benfica elleni, Európa-liga-találkozón Fejér-B.Á.L. Veszprém mezt húzhat a jövő héten. A magyar bajnokságban pedig irgalmatlan nehéz pillanatok várnak rá és az új csapatára.

Ahogy azt az édesapák is sokszor hallhatták játékos korukban: teher alatt nő a pálma. És ez azóta sem változott…

Donát Tamás

A képen balról jobbra: Gál Dominik, Gál Gyula és Bendicsek Ákos. Fotó: családi archívum


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]