Sport · 2022.09.24.

FUTBALL – Győzelem Szalai csodagóljával

Azt mondják, a futball olyan sport, amelyben nincsenek csodák, csak a következetes, tudatos, kemény munka hozhat eredményességet. A Nemzetek Ligája sorozat A csoportjában azonban már többször kiderült, hogy a sportban bizony léteznek csodák, de csak akkor, ha az tökéletes taktikával, fegyelmezettséggel is párosul.

Így volt ez Lipcsében is, ahol magyar futballválogatott 1:0-ra legyőzte Németországot és hétfőn a csoportelsőségért játszik Olaszország ellen. Már a döntetlen is elég lehet a sikerhez, ami egészen elképesztő sorozat eredménye lehet. Futballnagyhatalmak rogytak térdre Magyarország előtt. Hat pont az angolok ellen, négy a németektől elrabolva és két pont előny az olaszokkal szemben a záróforduló előtt. Ennek eredménye, hogy hétfőn megint telt ház lesz a Puskás Ferenc Stadionban. Úgyhogy több mint kétszázezer jegyigénylés volt az összecsapás helyszínen való megtekintésére.

Öcsi bácsi, ha élne, biztosan csettintett volna egyet a válogatottságtól búcsúzó Szalai Ádám gólját látva, aki pazar, világraszóló mozdulattal, sarokkal mattolta Ter Stegen német kapust. Ha ezt Messi, C. Ronaldo, Haaland vagy Mbappé, a jelenlegi regnáló csatár futballzsenik valamelyike szerezte volna, hetekig mutatnák a videomegosztók. Szerencsére nekünk is örökre megmarad emlékezetünkben ez a valóban csodatalálat, amely méltán lesz jelölhető a Puskás-díjra.


És milyen érdekes a világ. Szalai Ádám éppen ezen az összecsapáson érte utol a legismertebb magyar legendás tízest a válogatottság számában (84). És hétfőn a búcsúmeccsén eggyel túl is szárnyalhatja. 

Emeljük meg kalapunkat, majd lengessük meg, dobjuk legalább háromszor magasba Marco Rossi szövetségi kapitány tiszteletére. Hiszen ő az, aki évek alatt szisztematikus munkával kitalálta, összerakta, megalkotta ezt a kiválasztott játékosaival együtt. Olyan taktikával, játékrendszerrel, amellyel a magyar válogatott futball már nem játszik alárendelt szerepet senki ellen. Nem elintézhető egy kézlegyintéssel. Kikaphat, de emelt fővel. Így történhet meg, hogy az olasz mester irányításával a sorozat négy legjobbja közé focizta magát a nemzeti együttes.

Mi az, hogy nincsenek csodák a futballban? Németország győzelmi kényszerben, Anglia most (csoportutolsóként) elbukott. Viszont ők ott lesznek a katari világbajnokság mezőnyében.

Most sajnálhatjuk igazán, hogy mi nem. Pedig ezzel a tudatos futballal tényleg ott lenne a helyünk.

Donát Tamás      

A képen Szalai Ádám (Fotó: Nemzeti Sport)


[fbcomments]