Közérzet · 2021.06.29.

Fürdésre alkalmas a strandok vize

A strandok vize fürdésre alkalmas. A szezon előtti mintavételt követően havonta újabb ellenőrzéseket végeznek az illetékes szervek.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal népegészségügyi feladatkörében eljárva folyamatosan ellenőrzi a fürdővizek minőségét és a közegészségügyi szabályok betartását a fürdőzők biztonsága és védelme érdekében. Az idény előtt vizsgálták a strandok vízminőségét, és megállapították, hogy a strandok vize fürdésre alkalmas. A szezon előtti mintavételt követően havonta újabb ellenőrzéseket végeznek.

A megye illetékességi területén idén 67 strand üzemel, amelyek közül 64 a Balatonon, a fennmaradó 3 strand pedig a Hámori tavon, a Nagyteveli víztározón, valamint a Joó-tavon üzemel Marcalgergelyiben.


Veszprém megyében a fürdővizek vizsgálatát a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának Laboratóriumi Osztálya és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának Laboratóriumi Osztálya végzi. A szakemberek a szemrevételezés során azt is vizsgálják, hogy vannak-e szennyezésre utaló, látható jelek vagy egyéb hulladék, intenzív algásodás vagy hínárosodás.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ minden fürdési idényt követően elvégzi országosan a fürdővizek minősítését a laboratóriumok által küldött adatok, valamint a kormányhivataloktól kapott információk alapján. A minősítés során az adott szezon és az azt megelőző három idény valamennyi vízvizsgálati eredményét figyelembe veszi. A 2017 és 2020 közötti időszakban a Veszprém megyében található strandok javarészt „kiváló” minősítést kaptak.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség interaktív térképén megtekinthető a hazai és az Európai Unióban hivatalosan működő szabadvízi fürdőhelyek állapota és besorolása. A kék négyzetek a kiváló minősítésű strandokat jelölik.

Fürödni csak olyan helyeken lehet, melyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősülnek. A nem kijelölt fürdőhelyek mind balesetveszély, mind fertőzésveszély szempontjából nagyobb kockázatot jelentenek. A nem engedélyezett helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, így a fürdőzőknek fertőzésveszéllyel is számolni kell. Ezeken a helyeken a fürdőzés higiénés feltételei hiányoznak. A vízben éles tárgyak és kövek lehetnek. A nem kijelölt fürdőhelyeken nincs vízimentő és elsősegélynyújtó személyzet.

Fotó: csodalatosbalaton.hu

Kép forrása: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

[fbcomments]