Hasznos · 2021.07.28.

FULDOKLÁS – A néma veszély

Majd kétszer annyian fulladtak eddig a Balatonba, mint tavaly egész évben. A vízirendőrök idén már 220 embert mentettek ki Közép-Európa kedvelt édesvizéből. 13 személy fulladt július 27-éig a tóba – közölte a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság.  

A filmekben a fuldokló csapkod, segítségért kiabál. A valóság ezzel szemben teljesen más: többnyire csendes esemény. A drámai helyzetet nem a csapkodás jelzi. Egy amerikai felmérés szerint a 15 évnél fiatalabbak körében a balesetek gyakoriságában a második helyen áll a fulladás. A közúti balesetek egyértelműen a legveszélyesebbek, de rögtön ezután következik a legszörnyűbb halálok egyike, a fuldoklás. A helyzetet bonyolítja, hogy a statisztikák szerint a fuldokló gyermekek nem is voltak távol a nagyoktól, az idősektől. Szakemberek állítják, a felnőttek látták is a gyermekeket, csak nem ismerték fel a veszélyt, mert nem érzékelték, nem tudták, hogy mi történik. 

A mozi, a tévé, az internet világában még mindig tartja magát a hiedelem, hogy a vízben levegőért kapkodó képes segítséget kérni, noha leginkább azt próbálja meg elérni, hogy a szája a víz fölött tudjon maradni, így levegőhöz juthasson. 


A nyári szezonban az esetleges fuldoklás megelőzésénél legfontosabb lépése, hogy a gyereket soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. Ossza be a család vagy kérjünk meg egy másik felnőttet – de minden gyakorló anya tudja, ha a gyereke csöndben van, akkor nagy a veszély! Még inkább igaz ez bármilyen folyó vagy tó partján: a gyerekek a vízben mindig hangosan játszanak, és ha elcsendesednek, azonnal ellenőrizni kell őket!

Hasznos tanács, ha valakit látunk valamilyen irányba úszni, de sehogy sem halad, akkor figyeljünk tovább, győződjünk meg róla, szüksége van-e segítségre. Szintén veszélyt jelez, ha hátán fekszik üres tekintettel, nyitott szájjal. Inkább kétszer ugrasszuk fölöslegesen a vízimentőket, minthogy megtörténjék a tragédia.

Ne felejtsük el azt sem, hogy bár a gyerekek az iskolában járnak úszásoktatásra, a vízbiztonság egy természetes tóban egészen más, sőt még a felnőtteket is megzavarja, hogy nem látnak le a tó fenekére. A biztonság szem előtt tartásával adjunk szemünk fényére karúszót, legyen elérhető távolságban valamilyen vízi eszköz.

(forrás: https://kepmas.hu/hu/a-vizbe-fulladas-nem-ugy-nez-ki-mint-egy-fulladas?fbclid=IwAR3ec-YejYvd1C_kE1Q2X5RPVEat189123dDlYYn0ABnTWORnzJa97knSFc)

Fotó: Szülők lapja


[fbcomments]