Kultúra / Életmód / Sport · 2018.12.05.

FŰKÉK – A víz és a zene szerelmesei

Ez a történet a fáról és az almáiról szól, melyekről tudjuk, olykor nem kerülnek messzire egymástól. A hajózás és a zene köti össze a Fűke család férfitagjait: Ákos csellóművész, többszörös ifjúsági magyar bajnok volt vitorlázásban. Bátyja, Csaba azokat a hajókat értékesíti, amelyeket édesapja a Balatonra tervezett.

Apjuk, Sándor országos motorcsónakversenyek győztese, a magyar vitorlázó válogatott félszáz általa épített hajóval méri össze tudását ma is a hullámok hátán. Családjukkal mindhárman Almádiban élnek.


A Mendelssohn Kamarazenekarral bejártam a világot, sok izgalmas és szép tájat megcsodálhattam, de Almádi dombos-balatonos képénél szebbet nem láttam” – állította Fűke Ákos a tó fölött tizenhárom emelettel, ahol a Nők a Balatonért Egyesület Almádi Csoportjának volt vendége.

Csaba, Sándor, Ákos – a Fűke család tagjai a Nabe vendégeiként

Csaba, Sándor, Ákos – a Fűke család tagjai a Nabe vendégeiként

A családban a víz, a hajók szeretete nem az apával, Fűke Sándorral kezdődött. Felmenői, nagyapja és édesapja is hajóskapitányként dolgozott a Dunán. Gyerekként a víz és hajóműhely tartotta fogva az ügyes kezű, eszes fiút. Egy életre kötelezte el magát, amikor a hajókészítő mesterséget választotta. A munkájával járt, hogy elsőként próbálhatta ki a motorcsónakmodelleket, sorra nyerte az országos bajnokságokat. Tapasztalatait később is kiválóan kamatoztatta, évtizedekkel később a Balatonra is tervezett motorcsónakokat.

Vácról a hatvanas évek közepén családostól próbált szerencsét először a déli, majd az északi parton. Az idő tájt jóval kevesebb hajó szelte a habokat, gyorsan keresettek lettek az általa tervezett és épített vitorlások. Budataván a NEVIKI üdülőben vérre menő küzdelem folyt, ki mikor kötheti el kalózait. Sándor alapos ember, tudta, a vitorlázás fortélyait ifjan kell elsajátítani, ezért aztán finn dingiket kezdett építeni. Dr. Haán András, a későbbi neves szívsebész a montreáli olimpián a 17. helyet szerezte meg a Fűke finn dingivel. Sándor több mint száz versenykalózt, finn dingit, Európa jollét készített, melyekkel számos magyar, Európa- és világbajnokságot nyertek a válogatott tagjai. Naná, hogy a fiúk, Csaba és Ákos is használták édesapjuk alkotásait. A báty az állítja, az öccse volt tehetségesebb a vitorlázásban, nagyszerűen tudott koncentrálni. Ugyanúgy, ahogy ma csellózik.

Most jön a zene. Mint minden tizenéves, ők is zenekart alapítottak. Anyai ágon nagyszüleik az Operában zenészként dolgoztak, így került Almádiba is egy családi zongora, Ákos azon kezdett először játszani, majd jöttek az újabb hangszerek. Az amatőr rockegyüttes tagja volt Ó-Kovács Szilveszter (ma az Operaház igazgatója) és Pacsay Attila (az Oscar-díjas Légy zeneszerzője). Később Fűke Ákos elvégezte a konzervatóriumot, csellóművészként a Mendelssohn Kamarazenekarral a világ leghíresebb koncerttermeiben lépett fel. Veszprémben megszűnt a középfokú zenei képzés, mit nagyon fájlal, ma a veszprémi zeneiskola népszerű tanára, diákjait sok szeretettel, humorral oktatja.

A Nők a Balatonért Egyesület Almádi Csoportjának voltak a vendégei

A Nők a Balatonért Egyesület Almádi Csoportjának voltak a vendégei

Az apai örökséget közvetlenül bátyja, Csaba viszi tovább. Őt ma is minden érdekli, egyszerre százfélét képes jól megoldani. Édesapja saját gyártmányú nagy hajóit ő kezdte értékesíteni. A Fűke 32-es, 37-es vitorlások, majd a Fűke 490, 550 Cabin hamar népszerűek lettek a tavon. 2001-ben saját üzletet nyitott Almádiban, majd három év múltán Budapesten. Képes a legkisebb kütyüket egy pillanat alatt megtalálni a hatalmas raktárban miközben a következő évad elektronikus kishajóiról konzultál külföldi partnereivel. Azt szokták mondani a hajósok, ami nincs Fűkénél, az akkor nem létezik. Megbízható üzletember, negyven külföldi partnere rábízta márkája magyarországi képviseletét, köztük jó néhány a kizárólagos képviseletet is.

Az „alma” pedig gurul tovább: az ötödik generáció is színre lépett. Novemberben Csaba fia, Fűke Andor a hatodik legjobb időt érte el a junior motorcsónak-világbajnokságon.

Dallos Zsuzsa






[fbcomments]