Közérzet · 2017.10.01.

FÜGGETLENEK – Magyarok vagyunk, nem párttagok

Túl kell lépni a pártpolitikai megosztottságon, és nem szabad megengedni, hogy pártpolitikai vitáink áldozatai a kiszolgáltatottak legyenek – mondta Lukácsi Katalin, a KDNP-ből néhány hónapja kilépett fiatal politikus, aki Kész Zoltán országgyűlési képviselő Függetlenek egymás között című rendezvénysorozatának minapi vendége volt.

Lukácsi 2010-ben az MDF országgyűlési képviselőjelöltje volt, majd a következő évben a KDNP kereste meg őt, akkor elsősorban az ifjúsági szervezetben volt aktív, és szívügye a keresztény-zsidó párbeszéd elősegítése volt.


Idén áprilisban lépett ki a KDNP-ből, de már egy éve érlelődött benne a döntés. Úgymond a 2016-os kvótanépszavazás kampánya viselte meg, melyet egyszerűen gyűlölettengernek minősített. Szerinte a Kétfarkú Kutya Párt bibliai idézetekkel tarkított ellenkampánya kiváló tükröt tartott a hívők elé. A Ferenc pápát ért hazai kritikák megrendítették, a Népszabadság megszüntetése is sokkolta. Véleményét próbálta megosztani párttársaival, de minden felvetése falra hányt borsónak bizonyult, ezért igyekezett háttérbe vonulni. A CEU-ügynél azonban úgy vélte, egyetlen jó lépése maradt: a KDNP-ből való kilépés. Ám sem ő, sem korábbi pártja nem számított arra, hogy ebből hír lesz.

Kész Zoltán kérdésére a Vatikán-ellenes megnyilvánulások kapcsán kifejtette: természetesen sokfélék a katolikusok is, vitatkoznak egymással, ami nem baj. A gond az, amikor a párbeszéd nyelvezete a gyűlölet és az indulatok szintjére jut, és úgy vélte: a pártpolitikai manipuláció is az összeugrasztást segíti elő.

Jelenleg nem akar másik pártba belépni, dilemmát jelent számára, hogy pártpolitikusként meg tudja-e élni evangelizálós szerepét. Ugyanakkor ma háttérbe vonulni luxus – véli Lukácsi Katalin –, mert ma cselekedni, beszélni kell, amíg még van esély arra, hogyan lehet Putyintól elfordítani a kormányt Brüsszel felé, hogy acsarkodás helyett a kiengesztelődés felé induljon el a közbeszéd.

A jövő rajtunk múlik, nem magán a választáson, hiszen a politikusok sok mindent csinálhatnak, de mi, állampolgárok működtetjük ezt az országot. Elsősorban magyarok vagyunk, nem párttagok – mondta, és kifejtette a véleményét: fontos, hogy józanok maradjunk, ne üljünk fel a propagandának, ne higgyük el, hogy egy szír keresztény menekült család robbantani jön Európába. Szerinte az állam méltatlanul bánik az üldözöttekkel, úgy véli, lehet akár az egész ország fideszes, tisztelheti valaki Orbán Viktort, de nem kell embertelenül bánni a menekültekkel. A Fidesznek is érdeke, hogy olyan szavazói legyenek, akik nem akarnak polgárháborút kirobbantani, hanem igenis békében, emberségesen akarják megélni akár keresztény hitüket, akár ateista létüket.

[stextbox id=”grey”]Lukácsi Katalin történész, de katolikus hitoktató és zsidó közösségszervező végzettséget is szerzett. A harmincéves politikus jelenleg az ELTE Bölcsészettudományi Karán a Történelemtudományok Doktori Iskolájának doktorandusz hallgatója és kutató. Alapvetően baloldali gondolkodású családból származik, felnőttként keresztelkedett meg, és választotta a keresztény-katolikus hitet. Neve akkor vált országosan ismertté, amikor bejelentette kilépését a KDNP-ből. Azóta függetlenként folytatja a kereszténydemokrata politizálást. Több tüntetés szónoka volt; számos cikk, interjú, bíráló vagy elismerő írás jelent meg róla. Nagy vihart kavart, amikor idén nyáron részt vett a budapesti Pride-on.[/stextbox]

Drahos Nikolett


[fbcomments]