Közérzet · 2016.12.19.

FRICSKA – Kiárusítással a koraszülöttekért

Bezár a Fricska! Szerencsére csak tavaszig. Facebook-oldalukon nemrégiben ezt a felhívást tették közzé: „December 18-án, aranyvasárnap szeretnénk bearanyozni Veszprém legeslegeslegkisebbjeinek életét. Kedveltétek a Fricska laza berendezését, úgy gondoltuk, hazavihetitek jól ismert, szép emlékeket idéző darabjaitokat. Minden szék, asztal, lámpa, fotel, váza, puff árcímkét kap, megvásárolhatjátok magatoknak, hogy a régi Fricska tovább éljen a ti otthonotokban. A Fricska berendezésének kiárusításából befolyt teljes összeget felajánljuk a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház koraszülöttosztályának, hogy a nagy küzdelem, ami a kicsi életekért folyik, könnyebb legyen, biztosabb sikert hozhasson. A vásár 10–12 óráig tart, jelen lesz dr. Tenk Tamás adjunktus, csecsemő-, gyerek-, koraszülöttgyógyász, a kiárusítás fővédnöke. Reméljük, éppen nem lesz szükség rá, így leparkolhat a Fricska elé a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány rohamkocsija. Ezzel szeretnénk tisztelegni mindazok előtt, akik erő felett küzdenek a parányi, hamar jött babákért, reméljük, pozitív energiátok átmelengeti az ő nagy, és a megannyi piciny szíveket is. Gyertek, várunk, vásárolni, nézelődni, beszélgetni, aztán márciusban, a megújult Fricska nyitásakor elmesélhetitek, kinél hogy érzik magukat a fricskás bútorok!”

Tíz óra előtt ott voltak már az első érdeklődők és hamarosan az első darab is gazdára talált. Veres B. András Kamillával és Adriánnal direkt azért a mályvaszínű fotelért jött, amelyet jó előre kinéztek maguknak, vitték is boldogan. Közben Schönig Mártontól, a hely egyik tulajdonosától megtudtam, hogy három és fél éves működés után be kellett látniuk, kinőtték magukat, muszáj továbblépni. A konyhát fejleszteni kell, és ha már nekiállnak, a többi se maradjon változatlanul. A romkocsmás korszakot ezennel lezárják, elengedik, tavasztól egy hasonlóan hangulatos, de letisztultabb stílusú Fricska, az emeleten pedig egy nyolcszobás kis hotel fogadja majd a vendégeket.

És hogy honnan a kiárusítás ötlete? Márton kisebbik lánya koraszülött babaként érkezett. A kórházzal, az alapítvánnyal onnan az ismeretség és a személyesen megtapasztalt bizonyosság: az a csapat és az a küzdelem minden támogatást megérdemel. Dr. Tenk Tamással beszélgetve megtudtam, hogy évente 300–350 koraszülött babát látnak el, és bár az osztályt uniós pályázati pénzből három éve teljesen felújították, az akkor megvásárolt, nyugat-európai színvonalú géppark működtetéséhez, szervizeléséhez, de ugyanígy a koraszülöttmentő rohamkocsi fenntartásához is, igen nagy hasznát veszik az alapítványon keresztül érkező támogatásoknak.

A vidám hangulatban zajló kiárusításra sokan eljöttek a Fricska barátai közül. Pásztori Erik és Gersei Klári a húsz hónapos Regőt és a kéthetes Bejkét is elhozta. Mind a ketten „korababák” voltak, 36 és 35 hétre születtek. Bejke békésen szundikált, Regő kíváncsian figyelte a nyüzsgést. Elkelt számos szék és több fotel, egy antik varrógép, képek és tükrök, ajtóra való koszorú, lámpák, kaspók, még az idei vizslanaptárra is akadt vevő. Segítő szándékból, pozitív energiából nem volt hiány, így végül 376 ezer 500 forint gyűlt össze két óra alatt. Nagy köszönet érte!

 


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!