Kultúra · 2016.09.17.

FREQUENZEN – Európai művészek Veszprémben

A Betekints Hotel udvarán flashmobbal harangozták be pénteken a szeptember 24-én, jövő szombaton kezdődő képzőművészeti szimpoziont a Frequenzen csoport magyarországi tagjai és szimpatizánsai.

Idén 25 éves az európai művészeket összefogó Frequenzen csoport, amelynek tagjai 1992-ben egyszer már találkoztak Veszprémben, és úgy döntöttek, fennállásuk negyedszázados évfordulóját is városunkban ünneplik meg.


A csoport egyik veszprémi tagja, Debreczeny Zoltán ismertette a programot

A csoport egyik veszprémi tagja, Debreczeny Zoltán ismertette a programot

A szeptember végén kezdődő egyhetes találkozó minden napján (keddet kivéve, akkor Herendre látogatnak) a Betekints Hotellel szemben alkotnak a csoport tagjai, és szeretettel várják a veszprémieket, akik figyelemmel kísérhetik egy-egy alkotás megszületését.

– Rám egy ilyenfajta együttlét úgy hat, hogy oldja a gátlásaimat, bátorságra nevel, és segíti a vélt vagy valóságos korlátaim áthágását – válaszolta kérdésünkre a flashmob előtti pillanatokban Kádár János Miklós festőművész. – Az ilyen találkozókon meg tudjuk egymással beszélni a készülő alkotásokat, és fontos nekünk a szimpozion végére elkészülő kiállítás visszhangja is.

Kádár János Miklós elárulta, hogy az új tagok felvételekor nem támasztanak akadémikus elvárásokat a jelöltekkel szemben, nem feltétel a főiskolai oklevél sem. A jelentkező által bemutatott művek döntik el, hogy tagja lesz-e a Frequenzennek.

– A csoportnak jelenleg 24–25 tagja van, a találkozóra közülük hetet várunk külföldről – mondta a csoport egyik veszprémi tagja, Debreczeny Zoltán. – A Betekints Hotel kedvezményesen ad szállást a vendégeinknek, a Művészetek Háza pedig technikai háttérrel támogatja a munkánkat. Elkészül egy mappa is az együtt töltött egy hét alatt, amelynek eladásából a következő találkozónk kiadásaihoz szeretnénk hozzájárulni.


[fbcomments]