Kultúra / Tech · 2016.08.28.

FOTOGRÁFIA NAPJA – Üvegminta eltétetik

Anyai nagyapám, Varjaski Milán vasutas volt és lakatos. Egyszer egy férfi ismerőse bizalmas beszélgetésre invitálta, és körülményesen előadta neki, hogy a felesége hűtlen hozzá. A saját szemével látta, hogy egy kéményseprő, délelőttönként, amikor ő nincs otthon, meglátogatja hitvesét, a gyönyörű Kondor Rózát. Nem tudhatta, hogy a nagyapám szabadnapjain kéményseprőként maszekolt. És időnként, ha tehette, tényleg betért feleségéhez, Rózához.

Nagyapám legelöl lezserül pózol, körülötte szabályos kompozícióban, teljes felszerelésben, az elmaradhatatlan létrával feszítenek a fiúk. A fotó 1890 táján készült, Szmrecsányi Miklós „Fényképészet és Festészeti Műtermében, N.Körös” városában. A fotográfia cikornyás hátlapján egy fontos infó: „E fénykép üveg mintája Utánrendelés czéljából eltétetik.”


img094

A lovasberényi Kondor Róza megőrizte és rám hagyta az üveglemezes technikával készült képet.

[stextbox id=”grey”]1840. augusztus 29-én (egy évvel a fotográfia megszületése után) Magyarországon először készült nyilvános eseményen fénykép. Ezen a napon a Magyar Tudományos Akadémia elődje, a Magyar Tudós Társaság nagygyűlésén Vállas Antal mérnök és matematikus bemutatatta Daguerre eljárását. A Dunát és a királyi várat vette fel egy megvilágítás előtt fényérzékennyé tett, ezüstözött rézlemezre.[/stextbox]


[fbcomments]