Életmód · 2017.05.16.

FÓRUM – Döntési szabadság vagy szabadkereskedelmi egyezmény?

A transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmények elfogadásával járó kockázatokról és lehetőségekről tart fórumot a Csalán Egyesület a Magyar Természetvédők Szövetségének együttműködésével május 25-én 17 órakor az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Nagy László termében.

Az egyezmények jelentős veszélyt jelentenek a helyi gazdaság szereplőire, a demokráciára, a termőföldre és életünk egészségére.


Fontosnak tartjuk, hogy minél szélesebb körben ismertté váljon az a kockázat, melyet a szabadkereskedelmi egyezmények okozhatnak számunkra. – nyilatkozta dr. Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke. – A helyi gazdálkodóknak, döntéshozóknak, polgármestereknek, képviselőknek, civil csoportosulásoknak látniuk kell: mindannyian kiszolgáltatottá válunk a nagyvállalatok tőkeorientált érdekeinek, ha elfogadjuk a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezményeket.

A tervezett egyezmények teret adnak a nagyvállalatoknak piaci érdekekre való hivatkozással arra, hogy ellehetetlenítsék a helyi gazdasági szereplőket, és teljesen figyelmen kívül hagyják a szociális és környezeti szempontokat hazánkban – mondta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének munkatársa, a fórum egyik előadója. – Ezáltal védtelenekké válunk saját hazánkban a nagyvállalatokkal szemben. Ezt jelentheti, ha Magyarország ratifikálja a szabadkereskedelmi egyezményeket az Egyesület Államokkal (TTIP) vagy Kanadával (CETA).

Ezekkel a „trójai” egyezményekkel szemben már számtalan országban történtek megmozdulások, így Németországban, Ausztriában, Brüsszelben, Pozsonyban és Budapesten is. Most itt a lehetőség, hogy Veszprémben is mindenki megismerje az egyezményekben meghúzódó kockázatokat, és tegyünk jogaink megőrzése érdekében mi magunk is.

A fórum a TTIP: az utolsó szög a vidék koporsójában? Című film vetítésével kezdődik. A vetítést követő előadás/beszélgetés témái: TTIP, CETA: a multinacionális vállalatok titkos hatalomátvétele? A transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmények veszélyei. A két szerződés, amely a kormányok helyére az óriáscégeket ülteti. Kinek hoznak hasznot a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmények? Hogyan veszélyeztetik az egészségünket, munkalehetőségeinket, életünket? Mit tehetnek a helyi önkormányzatok? Fókuszban a TTIP-mentes övezetek. A TTIP/CETA mezőgazdaságra és élelmiszerellátásra gyakorolt kockázatai. Pár gondolat: A TTIP/CETA a helyi termelők szemszögéből. A két utolsó témáról Ware Borbála, a Közép-dunántúli Biokultúra Egyesület elnöke, illetve Volf Tibor őstermelő beszél. A fórum során helyi élelmiszerek kóstolására is lehetőség nyílik.


[fbcomments]